Overtager ambulancedrift: Region lokker reddere med ekstra månedsløn

En kommende regional ambulancetjeneste skal bygge på de nuværende medarbejdere, og Region Syddanmark lokker med en økonomisk gulerod.

Stephanie Lose (V) kalder en mulig offentlig ambulancetjeneste for en god løsning. (Foto: © Palle Peter Skov, Scanpix)

En offentlig ambulancetjeneste i Region Syddanmark. Det har flertallet af regionsrådspolitikerne besluttet at etablere, hvis det konkursbegærede selskab Bios, bliver erklæret konkurs i skifteretten.

Kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemte imod forslaget, der vil koste Region Syddanmark 420 millioner kroner at sætte i gang.

På aftenens pressemøde understregede formand Stephanie Lose (V), at driften efter en konkurs skal overtages hurtigst muligt. Regionen vil derfor tage kontakt til kurator om at overtage al Bios materiel, stationer og mandskab.

- Vi er rigtig kede af den turbulente situation en kommende konkurs kan medføre, men vi vil gerne understrege, at der er brug for jer, og at I har et fast arbejde, siger Stephanie Lose.

Vil indgå aftale med kurator

For at lokke reddere til en kommende offentlig ambulancetjeneste, har Region Syddanmark også besluttet at kvittere med en ekstra månedsløn i december 2017, hvis medarbejderne er ansat i regionens egen ambulancetjeneste.

Skulle Bios blive erklæret konkurs, får redderne deres løn udbetalt af Lønmodtagernes Garantifond. Men da skifteretten højest sandsynligt først behandler konkursbegæringen i slutningen af ugen, når redderne ikke at få deres løn per 1. august. Men det har regionen en løsning på, fortæller Stephanie Lose (V).

- Vi vil indgå en aftale med kurator om en forudbetaling af lønnen for august, så redderne har penge på fredag. Herefter vil de få penge fra garantifonden, siger hun.

Region Syddanmark vil udnævne en konstitueret direktør for den offentlige ambulancetjeneste, men regionen ønsker at bygge videre på samme stab af medarbejdere, teamledere og ambulancefolk.

Ud over prisen på 417 millioner kroner om året, skal regionen udbetale engangsudgifter for 20-25 millioner kroner. Alene vil de bruge en million på en oprustning af vagtcentralen.

Men selvom det er 20-25 millioner kroner dyrere, end hvad Bios er blevet betalt, mener Stephanie Lose, at det kan betale sig.

- Vi kommer til at lave en tjeneste, hvor betalingen vil være tæt på den betaling som Bios får nu. Desuden vil ekstraudgifterne blive dækket af vores bankgaranti, siger hun.

Sideløbende vil regionen tilkøbe ambulancer hos Responce, der i forvejen kører i trekantområdet. Det skal selskabet også fortsætte med, siger formanden.