Økologiske marker er fordoblet på 10 år: Christian har nu 100 hektar med øko-grøntsager

Landbrugsjord med økologiske grøntsager er mere end fordoblet siden 2008.

Christian Esbech dyrker økologiske grøntsager. På ti år er hans produktion vokset fra 7,5 hektar til 100 hektar. (Foto: © Tonny Schnoor, (c) DR)

Grønkål i lange rækker, der i horisonten ligner, at de ender i Odense Fjord. Det er den udsigt, Christian Esbech har, når han går i marken for at luge mellem rækkerne af sine økologiske vækster på slægtsgården Esbechgaard på Nordfyn.

Han har i alt 100 hektar - eller hvad der svarer til 140 fodboldbaner - dyrket med økologiske grøntsager. I 2005 var arealet bare 7,5 hektar.

- Vi går efter at være 100 procent økologiske. Det er der, vi skal hen med den her gård, siger han.

Supermarkeder satser økologisk

Den nordfynske landmand er langt fra den eneste, der har sat produktionen af økologiske grøntsager op.

Tal fra Danmark Statistik viser, at arealet, hvor der dyrkes økologiske grøntsager, er mere end fordoblet siden 2008.

Ifølge chefkonsulent ved økologiafdelingen i Landbrug og Fødevarer Ejvind Pedersen har supermarkeder en del af æren for den stigende produktion af økologiske grøntsager.

- Detailhandlen satser på økologien i højere grad end tidligere. De sidste cirka tre år er det især frugt og grønt, der er fokuseret på. Supermarkederne har sat prisen ned, så det næsten koster det samme som konventionelle grøntsager.

Supermarkederne vil gerne tiltrække de kunder, der handler økologisk, da de ofte vender tilbage til samme butik igen og igen, fortæller Ejvind Pedersen.

I SuperBrugsen på Rødegårdsvej i Odense vader man nærmest ind i en stor hylde med økologiske grøntsager, når man træder ind ad døren til butikken. Her oplever brugsuddeleren Jakob Gehlert nemlig en stor efterspørgsel på økologiske grøntsager.

- Det gør de i langt højere grad end for fem til ti år siden. Førhen var det måske lidt mere basale ting som icebergsalat og agurk, hvor vi i dag for eksempel har økologisk pak choy salat. Sortimentet er blevet meget bredere for at tilgodese kunderne, siger han.

Vi vil have dansk og økologisk

Også det store fokus på klimaet har en indflydelse på vores forbrug af grøntsager, lyder det fra Ejvind Pedersen.

- Forbrugerne spiser mindre kød og flere grøntsager. Og det er først og fremmest dansk producerede grøntsager, de går efter.

Og det mærkes også på Esbechgaard, hvor der udover grønkål bliver produceret jordskokker, fennikel og bladselleri.

- Efterspørgslen på vores grøntsager er steget generelt. Kunderne vil have dansk produceret grønt, som indeholder færre kemirester end det udenlandske.

Og står det til den nye socialdemokratiske regering, skal endnu flere grøntsager i Danmark produceres økologisk. Målsætningen er, at det økologiske landbrugsareal skal fordobles inden 2029.

Og det er der mange gode grunde til at prioritere, fortæller den nye fødevareminister Mogens Jensen (S).

- Det reducerer brugen af pesticider og kvælstof. Og så er det en rigtig god eksportvare.

Hvordan det skal gøres ligger endnu ikke fast, men ministeren forventer, at det vil komme til at koste omkring fire milliarder kroner at fordoble det nuværende økologiske areal.

Større produktioner giver færre omkostninger ved hver enkelt grøntsag. Men nogle arbejdsopgaver kan man dog aldrig helt slippe for, når man dyrker økologiske grøntsager.

- Udfordringen er at holde ukrudtet væk. Vi har lige gået og hakket, men det kommer jo igen. Sådan er det, når det er økologisk. Der er flere udfordringer, men det kan også være sjovt, siger Christian Esbech.