Markant kunstværk endt som skrot

Det er stadig uklart, hvem der har givet tilladelse til skrotningen. Kunstfolk er i chok.

- Det er vildt. Det er løgn, at den bare er skrottet. Det var et umisteligt værk, siger kunstkender. (Foto: © Ivar Juel Nordentoft/Jysk Fynske, Scanpix)

Et kunstværk af den anerkendte kunstner Ingvar Cronhammar er endt som skrot på genbrugspladsen.

Det skriver Fyens.dk.

Hvorfor skulpturen er endt der, hersker der nu stor forvirring om, da det står uklart, hvem der har givet tilladelse til at skære skulpturen i småstykker med skærebrænder.

Skulpturen var cirka fem meter høj og udført med seks rustfrie søjler, der i top og bund var samlet i sortlakeret pladestål.

Det var de tunge odenseanske erhvervsvirksomheder med Albani og Odense Stålskibsværft i spidsen, der i 1993 var de glade givere af kunstværket, da Odense Tekniske Skole i Munke Mose fejrede 150 år og skulle have en markant gave.

Det er svært at sætte en præcis vurdering på, men Cronhammar er i løbet af de seneste årtier blevet mere kendt og har værker at monumental karakter mange steder herhjemme.

Kunstværket ejes af Odense Bys Kunstfond, men herfra har man ikke givet tilladelse til skrotningen. (Foto: © Ivar Juel Nordentoft/Jysk Fynske, Scanpix)

- Jeg fatter det ikke?

Skulpturen kan angiveligtvære endt på affaldspladsen, fordi den nye ejer af bygningerne i Munke Mose ikke har været opmærksom på kunstværkets værdi.

Kunstværket ejes af Odense Bys Kunstfond, men herfra har man ikke givet tilladelse til skrotningen.

- Jeg er forundret, ærgerlig. Er det her 1. april. Jeg fatter det ikke, siger Anders W. Berthelsen, socialdemokratisk byrådsmedlem og formand for Odense Bys Kunstfond til Fyens.dk.

Skolen blev til Syddansk Erhvervsskole, som flyttede ud på Risingvej, og skulpturen er ikke kommet med. Den stod på et areal, som den nye ejer åbenbart skulle bruge for at kunne rive ned og bygge op. Skulpturen lå lige ved hjørnet af aulaen og festsalen.

- Jeg har ikke fået nogen henvendelse fra den nye ejer, som har overtaget Syddansk Erhvervsskole i Munke Mose. Vi har nikket ja til nogle nedrivninger af den del af byggeriet, som er fra 1939. Men den ældste og oprindelige del af byggeriet bevares, siger Anders W. Berthelsen.

- Det virker totalt meningsløst

På kunstcenteret Hollufgaard i Odense er Charlotte Bonde, leder af Gæsteatelier Hollufgaard, chokeret:

- Det er vildt. Det er løgn, at den bare er skrottet. Det var et umisteligt værk. Hvorfor har ingen givet lyd. Der var da så mange, som kunne have ønsket den. I forbindelse med letbanen er der blevet en lille plads ved valgmenighedskirken på Vestre Stationsvej. De ville have taget imod den med kyshånd. Det ville jeg da også. Det her er totalt mærkeligt. Er det første april, spørger Charlotte Bonde Fyens.dk.

- Det virker så totalt meningsløst. Man kunne også have prøvet at sælge den på auktion. Vi ville også have været helt pjattede med at få den, siger hun.

Blå bog - Cronhammar

  • Navn: Ingvar Cronhammar

  • Alder: 69 år (f. 17/12 1947)

  • Søn af radioforhandler Knut Cronhammar og modist Rut Cronhammar, født Ring.

  • Fødested: Hässelholm, Sverige

  • Nationalitet: Svensk

  • Uddannelse: Aarhus Kunstakademi 1968-1971

  • Karriere: Langvarig bidragyder af kunst til en stribe museer, firmaer og udsmykker IC3 togsættet 5094. Afdelingsleder på Billedhuggerskolen, Det Fynske Kunstakademi 1990-1995.

  • Del af Zygo-gruppen i det aarhusianske kunstmiljø i 1970'erne.

  • Modtager af: Statens kunstfonds 3-årige arbejdslegat 1989-1991. Statens Kunstfonds arbejdslegat 1987, 1988, 1993, 1994 og 1995.

  • Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Ridderkors af Dannebrogsordenen.

  • Kendte værker, blandt andet: Elia i Birk Centerpark ved Herning, IC3 togsættet 5094, Parkbænk II i Sophienholm, Mirage ved Banegårdspladsen i Herning, Camp Fire ved Odense Tekniske Skole (nu skrottet), Parkbænk IV i Billund, Crusader i Statens Museum for Kunst, Syvende Søjle i Aros.

  • Civilstand: Gift med Inger Cronhammar, har tre børn.

  • Bopæl: Herning

Kilder: Cronhammar.dk, Lokalavisen Frederiksberg.