Ryanair slår automatpiloten fra og omdirigerer sine fly, så de fremover ikke vil have base i blandt andet Billund Lufthavn. Det offentliggjorde det irske flyselskab her til formiddag.
Det irske flyselskab forventer at gå fra 700.000 rejsende om året til lidt over 300.000 passagerer årligt som konsekvens af lukningen.
Og derfor bliver beslutningen fulgt tæt i andre danske lufthavne blandt andet Hans Christian Andersen Airport ved Odense, som ser muligheder i et ændret marked.
Nye muligheder
- De huller, som vil opstå, skal lukkes igen, og der kan det være, at nogle af de operatører, vi er i dialog med, måske vil absorbere noget af Ryanairs marked, og det kan være positivt for os, siger Christian Berg, lufthavns direktør i HCA Airport, til DR Fyn.
Han forklarer, at fem til syv nye destinationer kan komme i spil fra Odense, men direktøren understreger samtidig, at det på nuværende tidspunkt er svært at gisne om, hvad en lukning præcist kommer til at betyde.
Ryanair vil lukke basen i Billund på fredag, hvis fagbevægelsen ikke dropper en planlagt konflikt mod selskabets fly i København, Billund og Aarhus inden onsdag klokken 17.00.
Selskaber vil være på markedspladsen
Men ifølge Ole Kirchert Christensen, der er redaktør på branchesitet Check-In, som skriver om rejser og luftfart, er det dog svært at forestille sig, at et irsk farvel i Billund vil gavne andre lufthavne eksempelvis i Odense.
- Når flyselskaber kigger på mulige nye lufthavne, så finder de ofte det, man kalder markedspladser. Det er der, hvor de andre aktører er, og det er der, hvor folk søger hen, når de skal ud at rejse, siger Ole Kirchert Christensen til DR Fyn.
Redaktøren fortsætter:
- Jeg tror fortsat, at der vil være søgning til Billund, og jeg kan ikke se, hvorfor et selskab pludselig skal se på H.C. Andersen Airport.
Han forklarer, at Billund Lufthavn har et stort opland, hvor man kan nå lufthavnen fra eksempelvis Odense, Esbjerg og Aarhus inden for en time.
Aalborg er for langt væk
Derudover har lufthavnen i Lego-byen faciliteter i form af forretninger, caféer og restauranter, som er efterspurgt af kunderne, og som mindre lufthavne ikke i samme omfang har.
I Aalborg Lufthavn forventer lufthavnsdirektør Søren Svendsen ikke, at man på samme måde har noget at vinde på et Ryanair-exit, idet den nordjyske lufthavn geografisk ligger langt væk fra Billund og Aarhus. Han tvivler derudover på, at det vil have den store betydning for markedet.
Ryanair har allerede annonceret, at basen i Københavns Lufthavn lukker ved midnat i dag, tirsdag, og at flyet her bliver flyttet til Kaunas i Litauen.
Konflikten drejer sig om, at Ryanair har afvist at forhandle en overenskomst med den danske fagbevægelse, som derfor har varslet blokade mod lufthavnen i løbet af de kommende dage.