Tømrere, murere, og jord- og betonarbejdere er tilbage på arbejdspladserne.
Ledigheden for de fynske bygningsarbejdere er næsten halveret på to år, fra godt 13 procent i november 2012 til godt 7 procent i dag.
Og endnu længere tilbage - i vinteren 2012 - var der over 30 procent ledige bygningsarbejdere på Fyn. Men i de sidste to år er der altså kommet gang i hammer, sav og murerskeer igen.
Det er en utrolig positiv udvikling, siger formanden for bygningsarbejdernes fagforening, 3F, Søren Folkersen:
- Det er positivt, fordi byggeboomet ikke er gået igang endnu, og alligevel begynder vi nu at nærme os det, man kalder fuld beskæftigelse i byggebranchen, siger han.
Jeg er tilbage hvor jeg skal være
En af dem, der har oplevet de svære tider i byggebranchen, er 47 årige Lars Pedersen. Han er oprindelig uddannet tømrer, men så blev han ledig og fandt noget andet at lave, men det trivedes han ikke med. Nu har tømreren taget hammer og sav, og håndværkerfaget til sig igen.
Han er ansat hos Totalhouse Ejendomsrenovering, og i øjeblikket er firmaet igang med et større renoveringsprojekt i centrum af Odense.
Lars Pedersen er rigtig glad for at være tilbage i byggebranchen, og han glæder sig både på egne og andres vegne:
- Nu er jeg tilbage i mit fag, og det er der, jeg skal være. Jeg har mange kammerater der også er tømrere, de har også gået ledige under krisen - og de er også i fuld sving i dag.
De unge halter bagefter
Der er meget få ledige bygningsarbejdere på Fyn lige nu. Men blandt de ledige tømrere, murere, og jord- og betonarbejdere er der mange unge. Næsten 46 procent af alle ledige bygningsarbejdere er under 30 år.
Da de unge blev udlært, i kølvandet på krisen, var der ikke job til dem ude i virkeligheden. Så de er typisk gået direkte ud i ledighed, og den slags er dræbende for de unges motivation og selvværd, siger formanden for 3F Byggeri på Fyn Søren Folkersen:
- De er blevet overhalet af det næste hold nyuddannede og er endt bagerst i køen.
- Med en målrettet indsats, i et samarbejde mellem fagforeningen, arbejdsgiverne og Jobcentrene kan vi nå langt. Og vi er nødt til at gøre noget, siger Søren Folkersen:
- Det kunne være mere målrettede efteruddannelsesforløb. Hvis en arbejdsgiver står med en specifik opgave, og vi kan skræddersy efteruddannelsen efter den, kunne det få nogle af de unge i gang, siger han.