Gammel færge får alligevel lov til at ende sine dage på havets bund

Den gamle Ærøsundfærge har fået den ene politiske lussing efter den anden, før den nu har fået grønt lys til at ligge på havbunden ud for Sydfyn. Færgen skal danne et kunstigt rev til glæde for dyreliv og dykkere.

Den gamle færge er ved at blive renset for asbest, elektronik og olie, så den kan ligge på havets bund og vokse sig til et kunstigt rev. (Foto: © Rikke Djurhuus Rasmussen)

Langt om længe er det lykkedes at få miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og Kystdirektoratet til at bøje sig for idéen om at sænke den gamle Ærøsundfærge til et kunstigt rev på sydfynske havbund.

En oase af marineliv venter forude

Det er man lykkelig for i Naturturisme I/S, der arbejder for turismen på Sydfyn.

Her er Jens Øyås Møller er projektleder, og han ser store muligheder for at gøre den gamle færge til en attraktion under vand:

- Det bliver en oase af marineliv i løbet af ganske få år med blomster på havbunden og fyldt med liv. Det bliver det eneste sted, hvor man kan lave virkelig spændende og sikre vragdykkeruddannelser, fordi man har et så stort vrag at dykke ind gennem.

Ærøsundfærgen har været på flere ministerborde

Både daværende transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) og miljøminister Kirsten Brosbøl (R) har tidligere afvist, at Ærøsundfærgen skulle sænkes ned på havets bund.

Men i anden omgang ombestemte Kirsten Brosbøl sig. Den beslutning vækker glæde hos V-folketingsmedlemmet Erling Bonnesen, der har arbejdet for sagen. 

- Det er jo en dejlig fornemmelse. Ministeren blev ved med at sige nej og nej, og det måtte vi have lavet om til et ja, siger Erling Bonnesen (V).

DN: Vil ikke indklage færgen

Bestyrelsesmedlem i Naturturisme I/S, byrådspolitikeren Flemming Madsen (S), regner med, at færgen kan sænkes til efteråret:

- Vi håber at kunne sænke den sidst i september eller først i oktober, hvis den ellers går gennem klagefristen, og det regner vi med. 

Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) har man ikke tænkt sig at sætte sig imod færgenedsænkningen, men præsident Ella Maria Bischoff-Larsen understreger, at hun gerne ser, at det er en engangsforseelse:

- Man skal sikre, at færgen er helt ren for miljøfremmede stoffer, og at færgesænkningen ikke danner præcedens.