Det er muligvis et liv i sus og dus at bo i kolonihavehus, men det skal foregå inden for lovens rammer.
Det er budskabet fra Odense Kommune, der vil have sat en stopper for ulovlig bebyggelse og beboelse i kommunens kolonihaver, hvor i omegnen af 1.000 odenseanere har folkeregisteradresse.
- Vi mangler nogle håndhævelsesværktøjer. Det er ikke kun i Odense, at det her er et problem. Det gælder også andre steder i landet. Man er nødt til at kigge på lovgivningen, siger by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K).
Han mener, at hele grundidéen om kolonihavehuse som et pusterum fra byens trængsel og larm i stedet har udviklet sig til et smuthul i lovgivningen, hvor man undgår ejendomsskat og samtidigt mere bor i hus end i kolonihave.
- Det er nærmest ved at blive overtaget af en slags parcelhusområder, mens vi også har set områder, hvor kriminelle har bygget større villaer i de områder. Det er jo ikke det, der er meningen med det, siger Søren Windell, der sammen med resten af By- og Kulturudvalget i Odense Kommune har rettet henvendelse til Christiansborg og bedt dem ændre reglerne.
Som lovgivningen er skruet sammen lige nu, så er det op til den enkelte kolonihaveforenings bestyrelse at kontrollere, at der ikke bor folk i kolonihavehusene året rundt, og derefter smide dem ud.
Men kolonihaveforeninger har hverken ressourcer eller lyst til at rende rundt og kigge ind ad folks vinduer for at lege "boligpoliti".
- Vi kan ikke løfte bevisbyrden i forhold til, om nogle bor herude hele året. Det er også helt urimeligt, at det skal være frivillige foreningsformænd, der skal rende rundt og lege politi eller social myndighed. Det er fuldstændigt urimeligt, siger Poul Carlsbæk, der er formand for kolonihaveforeningen Haugstedsminde i Odense.
Formænd skal have hjælp
En af de kolonihaver i Odense, hvor der er problemer med både ulovlig beboelse og kriminalitet er Martinsminde ved Vollsmose. Her har Jørgen Dyrvig en kolonihave.
For ham er situationen ikke helt enkel.
- Der findes nogle, der virkelig bygger huse herude. Store palæer, hvor det nærmest er for bare at bo herude hele året. Dem har jeg ikke meget sympati til overs for, siger Jørgen Dyrvig, der mener, at reglerne naturligvis skal overholdes, men at det hele måske ikke er så sort og hvidt.
- Der er også flere af dem, der bor herude helårligt, der ikke rigtig kan tilpasses andre steder i samfundet. Dem har jeg noget mere sympati for, siger Jørgen Dyrvig.
Det hensyn mener advokat Knud Foldschak, der repræsenterer kolonihaveforeningen HF Lilletoften også, at man bør tage. En ændring fra den ene dag til anden vil ramme nogle for hårdt.
- Der er en udvikling i samfundet, hvor der måske er et behov for, at de her grænser bliver lidt mere flydende. Tingene har i flere årtier fået lov til at udvikle sig fra et stadie til et andet, så der er det bare vigtigt, at man ikke ødelægger livet for en masse mennesker ved at være for udfarende i forhold til at ændre de forhold, siger han.
På rådhuset i Odense holder man fast i, at der er brug for bedre redskaber til at kunne gå efter 'palækolonihaverne', så det ikke er de enkelte kolonihaveforeningsformænd, der skal slå ned på de personer, der udnytter lovgivningen.
Det siger det socialdemokratiske byrådsmedlem Claus Skjoldborg.
- Man vil måske gerne brokke sig over normeringer i børnehaver, men man vil ikke selv være med til at bidrage. Det er sgu for dårligt. Jeg ved også, at der er mange kolonihaveformænd, der er trætte af det. De skal have noget hjælp til at få det løst, siger han.