Flere og flere børn kommer i dag til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling. Og de senere år er sandsynligheden for at blive gravid ved ægoplægning kun gået én vej.
Det betyder, at der i dag er cirka 50 procents chance for at få en positiv graviditetstest, når et befrugtet æg lægges op i kvindens livmoder ved en offentlig fertilitetsklinik.
Den stigende succesrate skyldes blandt andet, at muligheden for at fryse æg i laboratorierne er blevet langt bedre end tidligere, forklarer ledende overlæge ved Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital (OUH), Mette Tanvig.
- For hver ægudtagning kan der godt være flere brugbare æg, som kan fryses ned efter befrugtningen, og så kan et par jo få flere behandlinger ud af én ægudtagning.
Men uanset hvor dygtige medarbejderne på fertilitetsklinikkerne er blevet til at fryse, modne og opsætte befrugtede æg, vil videnskaben altid have en overmand. Og nu er vi ved at have nået grænsen for, hvor meget hjælp vi kan få af videnskaben.
- Det, der begrænser os nu, er simpelthen biologien. Ægkvaliteten falder med alderen, og der bliver ikke skabt nye æg, så hen ad vejen kommer der til at være nogle fejl, som vi simpelthen ikke kan gøre noget ved, med de teknikker vi har i dag, siger ledende overlæge Mette Tanvig.
Glad for muligheden
I venterummet på Fertilitetsklinikken på OUH sidder 27-årige Sine Kromann og hendes forlovede, Larle Damsgård Pedersen, der har svært ved at få børn. Efter mere end et år i behandling er det endelig blevet deres tur til at komme ind og få lagt et befrugtet æg op.
- Vi er et sted i livet, hvor vi virkelig er klar til at få børn, og det er fantastisk, at vi kan få hjælp til det, nu når vi ikke selv kan. Det betyder alt for os, siger Sine Kromann.
Og de er langt fra det eneste par, som får hjælp til at blive gravide ved fertilitetsbehandling. I dag er det ifølge Jyllands-Posten hvert ottende barn, som undfanges på en klinik. For fire år siden var det hver 10.
- Infertilitet er jo en folkesygdom, og der er rigtig mange, der har brug for hjælp. Så derfor er det også vigtigt, at vi bliver så gode som muligt, så vi kan hjælpe så mange som muligt, siger Mette Tanvig.
Succesraten ved ægoplægning på de offentlige fertilitetsklinikker ligger på omkring 50 procent i 2023, men ifølge den ledende overlæge vil det aldrig være muligt at nærme sig de 100 procent.
- Det er især kvindernes alder, der spiller ind. Spørgsmålet er, hvad fremtiden bringer. Der er nogen, der laver stamcelleforskning, men vi er langt fra der, hvor man kan lave æg ud af stamceller, siger Mette Tanvig.
Ændret fokus
Selvom forskningen lige nu er løbet ind i en mur i forhold til at øge chancerne for at blive gravid ved at få lagt et befrugtet æg op i livmoderen, er der stadig brug for at udvikle og forbedre fertilitetsbehandlingen, mener Jane Tirsvad Rasmussen, som er næstformand i patientforeningen Fertilitet og Tab.
- Der er en grænse for, hvor langt vi kan komme, blandt andet på grund af kvindernes alder. Men der mangler stadig meget, siger hun og fortæller, at der er andre ting, forskningen kan tage et kig på.
- Vi har mange kvinder med gentagne graviditetstab, og vi har også stadig alle de her mænd, som vi ikke har fået undersøgt til bunds. Hvorfor mænds sædkvalitet er blevet markant dårligere, end det var for år tilbage. Så vi har ikke nået vores mål endnu, lyder det fra Jane Tirsvad Rasmussen.
På fertilitetsklinikken på OUH anerkender ledende overlæge Mette Tanvig, at fokus ikke i lige så høj grad har været på mændene, og der derfor stadig er mange ukendte faktorer.
- Mændene har bare den fordel, at de hele tiden danner nye sædceller, men der er helt klart brug for mere forskning på mændenes side også.