Det store bål troner op på midten af pladsen, og heksen er klar til at blive sendt til Bloksbjerg. Det er dog ikke en helt almindelig sankthansaften. For rundt omkring bålet går kamera- og lydfolk, og de mange mennesker, der er mødt op, er alle statister.
I denne uge bliver nogle af de sidste scener optaget til DR1's nye dramaserie 'Fred til lands', der får premiere til efteråret. Det er en psykologisk thriller i otte afsnit, der på overfladen omhandler en gruppe indbyggere i en lille by, der går sammen og planlægger mordet på den lokale landsbypsykopat.
Seerne kan godt forvente at blive overraskede, da serien ikke lægger sig op ad tidligere serier fra DR's hånd, fortæller manuskriptforfatter Marie Østerbye.
- De må gerne få kaffen galt i halsen, hvis det er på den gode måde. En af vores ambitioner med serien er at lave en meget plotdrevet dramaserie, som man måske ikke lige har set på DR før.
Optages på Fyn
Optagelserne har været i gang siden januar, og det hele er optaget i den fynske kommune Assens. Primært i den lille landsby Ebberup. Og det har været en rigtig god oplevelse, fortæller en af manuskriptforfatterne Christian Torpe, som selv er vokset op på Fyn.
- Her er jo guddommeligt smukt, og folk i lokalmiljøet har været enormt støttende og givet os lov til at gøre, hvad vi skulle. De møder også talstærkt op, når vi har brug for statister, så det har været ret fantastisk, siger han.
En af seriens hovedroller spilles af skuespiller Dar Salim, og han har også nydt tiden i det fynske.
- Det er jo dejligt at komme lidt ud fra København, så folk her i nogle mindre samfund også kan genkende deres by, og borgerne har taget rigtig godt imod os, siger han.
De mange borgere i Assens Kommune skal dog ikke forvente, at serien viser byen, som de kender den, fortæller Christian Torpe.
- Det er fiktion og ikke et portræt af en by, der findes i virkeligheden. Så borgerne skal ikke forvente at se deres by blive portrætteret på en realistisk facon, siger han.
DR's opgave
De mange personer i serien skal igennem meget, og serien handler om meget mere end planlægningen af et mord på den lokale landsbypsykopat, fortæller Christian Rank, der er chef for DR Drama.
- Det er en historie, der er inde og have fat i et fælleskab, som er udfordret af nogle store følelsesmæssige dilemmaer. Det er en historie om, hvad du gør, når loven ikke længere fungerer, og du bliver nødt til at tage loven i egen hånd, siger han.
Det er vigtigt, at DR som public service-medie viser den slags, fortæller han.
- Udbuddet af dramaserier er større end nogensinde før, og især nogle af de store amerikanske giganter spytter serier ud i øjeblikket. Derfor er det vigtigt, at vi fortæller nogle nærværende historier, der handler om, hvem vi er, og som skildrer, hvem vi er som danskere, fortæller han.