En enkelt plet på straffeattesten kan være en kæmpe hæmsko, hvis den dømte gerne vil have et arbejde eller en læreplads efter afsoningen.
Det oplevede Sebastian, da han kom ud af fængslet efter at have afsonet to og et halvt år.
- Når du står med en plet på straffeattesten, så kommer du oftest bagerst i køen. Folk kigger ikke på det menneske, du er, men på det papir, hvor der står, at du er tidligere straffet, siger Sebastian, hvis fulde navn er kendt af DR, men som i denne artikel ikke ønsker sit efternavn frem, da han gerne vil lægge afstand til sit tidligere liv.
På trods af oplevelserne med at komme bagerst i køen er han nu i fuld gang med at file fodlister i en lejlighed på Østerbro i Odense. Siden januar har han nemlig været i lære som maler hos Næsby Malerfirma, og fodlisterne er tæt på at være sidste hånd på værket, før lejligheden er fuldt istandsat.
- Jeg følte, at jeg havde brug for at få en frisk start og en ordentlig struktur i min hverdag, og det har det gjort at komme i lære som maler.
For Jesper Sagen, som er medejer i Næsby Malerfirma, viste Sebastian sig at være den helt rigtige.
- I Sebastian får vi en meget engageret og dedikeret medarbejder, som er glad for den chance, han får. Tidligere har vi haft store problemer med at finde en kvalificeret lærling, siger han og henviser til, at de har oplevet, at forældre har afleveret deres børns lærlingeansøgning.
Medejeren havde ikke store skrupler ved ansættelsen af Sebastian. For Jesper Sagen var det bare vigtigt, at hans nye lærling ikke havde begået en forbrydelse af seksuel karakter.
Flere tidligere straffede i arbejde
Sebastian er langt fra den eneste, som er kommet ud på den anden side ved at komme i lære eller i arbejde. Det viser tal fra organisationen High Five, som siden 2006 har kæmpet for at få tidligere straffede i arbejde eller videre i uddannelse.
I 2021 fik de på landsplan 236 tidligere straffede ud i arbejde og uddannelsesforløb i virksomheder. I 2020 var tallet 186, og året før var det 169.
Ernst Hansen er seniorkonsulent for High Five på Fyn. Han kan også mærke, at interessen for unge som Sebastian er stigende.
- Vi har jo været inde i en fase i et godt stykke tid, corona eller ej, hvor virksomhederne har haft rigtig travlt. De har produceret på livet løs, og derfor er virksomhederne også sultne efter nogle unge mennesker til at komme og hjælpe dem.
Men Ernst Hansen mærker også, at en kulturændring har fundet sted. Der er flere virksomheder, som gerne vil give de tidligere straffede en chance og tage del i det sociale ansvar.
Hos Kriminalforsorgen oplever de også, at interessen fra virksomheder er stor, og det er positivt, fortæller Mette Juul Jensen, som er enhedsleder i direktoratet for Kriminalforsorgen.
- Når man har afsonet sin straf, så kommer man ud og skal være nogens nabo. Det skal meget gerne være sådan, at en kriminel karriere bliver skiftet ud med en karriere som ansat i en virksomhed. Så får vi færre ofre, og vi får øget trygheden i samfundet.
Elefanten i rummet
Det var Ernst Hansen fra High Five, som skabte forbindelsen mellem Sebastian og Næsby Malerfirma.
Til selve samtalen var Sebastian ikke nervøs for elefanten i rummet, for der vidste Næsby Malerfirma på forhånd, at de skulle tale med en tidligere straffet.
- Det, jeg tænkte over, var bare, at jeg skulle ud i praktik. Jeg skulle have en læreplads, og jeg ville ud og bevise, at jeg sagtens kunne, selvom jeg har en plet på min straffeattest.