Hospitalet bliver i højere grad et sted, hvor du bliver behandlet og sendt hjem igen. På få år er antallet af ambulante behandlinger eksploderet, og der vil være endnu flere i fremtiden.
Tidligere var en blodprop i benet eller lungen ensbetydende med fire til fem dage i en hospitalsseng, men det kan i dag klares med langt mindre. Man kan helt slippe for at skulle overnatte på sygehuset.
- Nu behandler vi patienterne ambulant, hvor de er hos os i kort tid, bliver sendt hjem i behandling og senere kommer til de undersøgelser hos os, der skal be- eller afkræfte mistanken, fortæller overlæge på Akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital, Michael Hansen-Nord.
Ufarligt at sende patienter hjem
Ifølge overlæge Michael Hansen-Nord er det helt ufarligt at sende patienterne hjem, og mens sygehusene sparer penge, har patienterne en rarere oplevelse, da de kan blive i de vante omgivelser i hjemmet.
Det giver den 38-årige eksportsælger, David Jørgensen, ham ret i. David Jørgensen fik efter en forretningsrejse til Papa Nui Guinea mistanke om, at han havde en blodprop i læggen. Tidligere havde det kostet ham en overnatning på hospitalet i løbet af undersøgelserne, men han sov i stedet hjemme.
- Når jeg har et familieliv derhjemme, hvor jeg pludselig skulle have lavet om på planerne med at hente børn og så videre, så synes jeg, at det var rigtig fint. Det passer godt ind i vores liv, at det kan gå hurtigt samtidig med at man stadig føler, at man får den rigtige behandling, siger David Jørgensen.
Let og hurtigt patientforløbAftenen før undersøgelsen får David Jørgensen blodfortyndende medicin af lægevagten, og på dagen møder han op på dagshospitalet på Odense Sygehus. Her afslører en ultralydsscanning, at der ganske rigtigt er en blodprop i hans læg.
Efter scanningen får han vejledning af en læge, som fortæller, at han de næste to år skal gå med en kompressionsstrømpe, der skal opløse blodproppen og forhindre, at der kommer nye. På en time er det hele overstået. David har fået svar, han har fået en tid til tjek en uge efter, og han har fået en plan for behandlingen.
- Det var let og hurtigt. Hele vejen igennem vidste folk, hvad de skulle. Jeg føler egentlig bare, jeg har været til lægen og har fået råd og vejledning. Jeg går hjem med en god fornemmelse i maven og kører egentlig bare videre på arbejde og videre med mit liv, fortæller David Jørgensen.
Lettere for familien
- Skulle jeg have været indlagt, havde jeg nok følt det på en anden måde, og det samme med min familie. Især mine børn. Så jeg er glad for, at jeg kan gøre det her i ro og fred og undgå at involvere så mange personer i det, siger David Jørgensen.
De syddanske sygehuse foretog sidste år mere end 3 millioner ambulante behandlinger. Det er en stigning på 50 procent siden 2007, mens der på landsplan har været en stigning på 35 procent.