Ekspert om svinebakterie-udmelding: Svarer til at kalde rygning ufarligt

Det svarer til at påstå, at rygning ikke er farligt, når Landbrug og Fødevarers siger, at landbrugets overforbrug af antibiotika ikke har noget at gøre med svinebakterien MRSA. Det mener landets førende bakterieekspert.

Ifølge Fødevarestyrelsen blev 643 mennesker smittet med svinetypen MRSA CC 398, og 30-40 % af de smittede har fået infektioner med bakterien. Det er næsten kun mennesker, der bor landdistrikter og med tilknytning til svin, der bliver smittet med husdyr-MRSA. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Det lugter af tobaksindustrien i gamle dage.

Sådan lyder reaktionen fra landets førende bakteriologiske ekspert, Hans Jørgen Kolmos fra Odense Universitetshospital, efter Landbrug og Fødevarer i går meldte ud, at det omfattende brug af antibiotika til svin ikke har noget at gøre med svinebakterien MRSA.

- Jeg mener, at antibiotikaforbruget til svin sagtens kan sammenlignes med den gamle diskussion, om tobaksrygning er skadeligt, dengang da vi alle sammen røg.

Storforbrug af antibiotika dækker over konsekvenser

Fordi svinebønderne alle bruger store mængder antibiotika, forplumres det samlede billede, siger Hans Jørgen Kolmos:

- Her har vi jo en situation, hvor alle svinelandbrug bruger rigtig meget antibiotika. De kan hævde, at det ikke giver multiresistente bakterier, for man har ikke noget at sammenligne med.  

Svinelandbrug afsløret i overforbrug af antibiotika

I går kom det frem hvilke gårde, som Fødevarestyrelsen har angivet til at have et højt antibiotikaforbrug. Foreningen Investigative Reporting Denmark stod bag offentliggørelsen.

Listen over de 137 svinefarme er udarbejdet af som reaktion på, at myndighederne trods et påbud fra ombudsmanden har tilbageholdt oplysninger om de smittede besætninger i to år.

Senest besluttede Fødevarestyrelsens at udskyde offentliggørelsen af en liste, der viser, hvilke danske svinefarme, der er ramt af MRSA-virussen.