Den største fynske sportsbegivenhed nogensinde: Atleter fra hele verden dyster om VM-medaljer

Mellem 3500-5000 atleter deltager i Multisport World Championships, der begynder i dag.

Mellem 3500-5000 atleter skal dyste om VM-medaljer i fem discipliner inden for svømning, cykling og løb. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Cyklen er pumpet, løbeskoene er snørret og kompressionstøjet sidder stramt. Der er spænding i både bassin, cykelsadel og på stierne, for i dag åbner den store triatlonfestival; Multisport World Championships i Odense.

Et VM i triatlon, som Fyn er vært for. Man regner med, at mellem 3500-5000 atleter fra hele verden deltager i verdensmesterskabet.

- Det bliver den største sportsbegivenhed, der nogensinde har været på Fyn, siger Jacob Sonne-Schmidt, event direktør.

Der skal dystes om VM-medaljer i fem discipliner: duatlon, cross triatlon, aquatlon, aquabike og den lange triatlon-distance.

(Foto: © Dr)
(Foto: © Dr)

Der er VM-konkurrencer for eliten, men motionister har også haft muligheden for at tilmelde sig open race-konkurrencerne. En af dem, der selv skal i våddragt, cykelhjelm og løbesko er Lise Sohl, der er formand for Odense Triatlon Klub.

I flere år har klubben arbejdet for at få verdensmesterskaberne til Fyn, for det er et slaraffenland af muligheder, fortæller Lise Sohl.

- Vi er omkranset af vand, har gode cykel- og løberuter i forskellig terræn. Desuden har vi også haft held med at brande os på, at man kan løbe i H.C. Andersens fodspor her i Odense, siger Lise Sohl.

Ideen om det fynske værtskab fik medvind, og nu er både Dansk Triatlon Forbund, Sport Event Fyn, Sport Event Denmark samt værtsbyerne Odense, Svendborg og Middelfart kommune klar til start.

(Foto: © Dr, DR)
(© DR)

VM-guld i kommunekassen

Ifølge Udvikling Fyn koster VM i Multisport cirka 15 millioner at afvikle med alt fra forberedelser, afspærring, tilladelser til afvikling og opbygning.

Men prognoser fra sidste års multisport-festival i Canada viser, at Fyn vil kunne forvente en turismeøkonomisk effekt på 30 millioner kroner.

- Hvis vi ser på nettogevinsten vil det beløb dog være omkring 15 millioner kroner. Primært fordelt på værtsbyerne Odense, Middelfart og Svendborg, siger Jacob Staun, forretningschef hos Sport Event Fyn.

Find flere frivillige

Men det forpligter at have så stort et stævne. Derfor har Racemakers, der står for afviklingen af VM hvervet en del frivillige.

Lige nu er 1300 fynboer med til at vise vej, uddele startnumre og sørge for energi på væskedepoterne. Men der er plads til flere på holdet, fortæller event direktør Jacob Sonne-Schmidt.

- Vi vil gerne sætte barren for dette VM så højt som muligt. Vi kan afvikle med 1300 mand, men jo flere, jo federe et stævne bliver det, siger han.

Man kan læse mere om hele arrangementet, melde sig som frivillig og se de trafikale omlægninger på fyn2018.com.