Selvom det dansk-hollandske ambulanceselskab Bios i går blev erklæret konkurs ved skifteretten i Odense, så rasler selskabet forsat med sablen.
Hertil aften fortalte Børsen, at Bios vil sagsøge Falck for 90 millioner kroner, fordi man mener, af Falck bevidst har stukket en kæp i hjulet på Bios opstart i Danmark.
Thorkil Høg, advokat hos Lett Adovokater og Bios’ danske advokat. Hvad er baggrunden for, at I har varslet Falck om et erstatningskrav?
- Baggrunden er, at det hollandske moderselskab og det nu konkursramte selskab i Danmark er af den overbevisning, at Falck aktivt har forhindret, at Bios har kunne ansætte et tilstrækkeligt antal reddere. At man bevidst har flyttet reddere væk fra området (Region Syddanmark, red.) uden driftsmæssige og gangbare begrundelser. Men kun, at man ønskede at fjerne redderne fra Bios.
Bios: Vi har ikke 'en rygende pistol'
Hvad har I af belæg, beviser eller dokumentation for den påstand?
- Bios har klaget til Konkurrencestyrelsen. Det er lang tid siden. Og der har været mange historier fremme. Man hører, at reddere er blevet mobbet til at undlade at søge over til Bios. Og der er indikationer på, at Falck har ansat reddere i Midtjylland, hvor der ikke driftsmæssigt var behov for det.
Men har I nogle beviser for det?
- Hvis du spørger, om vi har en rygende pistol, er svaret nej. Meget er foregået internt i Falck. Men vi har fået nogle oplysninger i markedet. Og vi har meldt det til Konkurrencestyrelsen. Så nu ligger bolden på deres banehalvdel. De har blandt andet tidligere foretaget randsagning hos Falck. Og vi tror på, de gør et grundigt stykke arbejde.
Men hvad er det så præcis, I mener, I har på Falck?
- Hvis man som virksomhed har en markedsandel, er man forpligtet til ikke at forpurre eller begrænse andre. Og her mener vi, de har foretaget nogle driftsmæssige beslutninger, som ikke kan forklares, men kun har til grund at forpurre Bios' chance for at få en fod indenfor. Man må ikke begrænse nødetableringer på den måde, og vi tror, de er gået over stregen.
Ønsker regionen held og lykke
Men hvorfor er det, I ikke bare venter på Konkurrencestyrelsens afgørelse?
- Det gør vi også. Dette er et varsel. Og det er helt normalt. Vi har varslet, at såfremt Konkurrencestyrelsen når frem til, at Falck har overtrådt reglerne, så agter vi at rejse et krav.
Hvad med regionen. Foretager I jer noget i forhold til den?
- Regionen har i hvert fald ikke noget med det her at gøre. Den skal nu have fred til at opbygge en ambulancetjeneste. Den kamp sluttede i skifteretten. Og vores holdning er nu, at vi ønsker dem held og lykke. Og så må vi tage den juridiske oprydning bagefter.
Hvad mener du med juridisk oprydning?
- Når et selskab går konkurs på den her måde, er det jo i høj grad kurator, der står for behandlingen indledningsvis. Jeg repræsenterer den ene part. Og vi afventer, hvad resultatet bliver. Og det skal du ikke tage som udtryk for, at vi med sikkerhed gør noget i forhold til regionen senere.
DR Fyn og DR Syd har her til aften været i kontakt med Falcks kommunikationschef Louis Honoré. Han oplyser, at Falck ikke har nogle kommentarer til Bios’ trusler om et sagsanlæg.
Han henviser til den pressemeddelelse, Falck udsendte i slutningen af april, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsendte en såkaldt meddelelse om betænkning mod Falck. Har listede styrelsen en række hypoteser op, som alle gik på, at Falck havde misbrugt sin dominerende markedsposition ved at ansætte flere reddere, end man havde brug for.
Falck erklærede sig dengang uenig i styrelsens hypoteser.