Det kan være svært at stoppe med at arbejde fra den ene dag til den anden, fordi du er blevet pensionsmoden.
Men din tredje alder behøver ikke komme så pludseligt. Der er nemlig noget, der hedder delpension.
På Odense Universitetshospital (OUH) forsøger man at få flere sygeplejersker til at hoppe med på ordningen.
Mange kender ikke muligheden, men hvis flere valgte det, ville det hjælpe på sygeplejerske-manglen og presset på de unge sygeplejersker, ligesom de ældre sygeplejesker ville opleve en blød overgang til pensionsttilværelsen.
Inger sagde ja
En af dem, der har valgt at takke ja til delpension, er 65-årige Inger Habæk.
I 40 år har hun arbejdet på OUH, og i efteråret havde hun muligheden for at lægge kitlen bag sig og nyde sit otium.
Men i stedet for at gå på pension på fuldtid, valgte hun at gå på delpension. På den måde arbejder hun tre gange om ugen. Det er en ordning, der passer hende rigtig godt.
- Jeg bor alene, så hvad skulle jeg bruge fem dage om ugen på? På denne måde har jeg nogle dage, hvor jeg kan forberede mig på at gå på pension og finde ud af, hvad jeg skal bruge tiden på, så jeg ikke bare sidder derhjemme foran fjernsynet, siger hun og fortsætter:
- Jeg er meget glad for mit arbejde. Jeg synes, jeg får meget, når jeg har kontakt med mine patienter, og jeg har meget glæde ved at komme ud og snakke med mine kollegaer. Det vil jeg savne, hvis jeg ikke har muligheden for det.
Nedenfor kan du lytte til en radioreportage fra OUH, mens du læser videre.
Fordel for det sociale liv
Ordningen har eksisteret siden 2014, men på landsplan er der kun 19 sygeplejersker og lægesekretærer på delpension.
Ifølge Line Gessø Hansen, der er næstformand for Dansk Sygeplejeråd i Syddanmark, er det en skam. Der er nemlig mange fordele at hente ved en delpensionsordning.
- Hvis man laver den meget bratte overgang til pensionistlivet, er der mange sociale ting, der stopper på én gang. Det her kan være en kæmpe fordel rent socialt og identitetsmæssigt, siger hun.
Ud over at være til gavn for den enkelte sygeplejerske mener Line Gessø Hansen også, at det kan være til gavn for kollegaerne.
- Det slider rigtig meget med de skiftende vagter og det store arbejdspres. Derfor kan den her ordning være med til at lette presset på de yngre sygeplejersker, når der er en mere erfaren kollega på arbejde, forklarer hun og får opbakning fra OUH:
- Det fastholder nogle gode kompetencer, og det sikrer en god dynamik på de forskellige afsnit, siger sygeplejefaglig direktør Mathilde Schmidt-Petersen.
I det lange løb håber Line Gessø Hansen, at det vil få en positiv effekt på alle sygeplejersker, hvis flere vælger ordningen om delpension.
- Jeg tror helt sikkert på, at mange kunne holde til at være længere på arbejdsmarkedet, hvis vi lettede arbejdspresset i hverdagen, siger hun og nævner, at mange andre faggrupper og brancher kunne få glæde af muligheden.
Tid til det hele
Men hvorfor kan man ikke bare vælge enten at være fuldtid på arbejde eller fuldtid på pension?
Ifølge Inger Habæk er der et meget simpelt svar på det spørgsmål: Alder.
- Jeg har ikke længere overskud til at arbejde fuldtid. Jeg kan godt mærke, at jeg er blevet ældre. Jeg kan godt mærke, at jeg har brug for at få lidt mere tid derhjemme, hvor jeg kan sove lidt længere og bestemme lidt mere over min hverdag, forklarer hun.
Hvornår kitlen skal lægges på hylden på heltid, ved Inger Habæk dog ikke endnu.
- Så længe, man har det godt og kan følge med i sine opgaver, så kan man stadigvæk arbejde. Men når man bliver ældre, så husker man ikke så godt, og man bliver også lidt langsommere, og så kan det gå hen at blive en hæmsko for mine kollegaer. Så jeg håber, at de vil prikke til mig og sige, når jeg ikke kan følge med længere, siger hun med et grin.