Politikerne fra yderområder skal arbejde tæt sammen

Tre politikere fra Bornholm, Vest- og Sønderjylland danner netværk for at give provinsen vægt.

MF Annette Lind (S), folketingskandidat Lea Wermelin (S) og MF Anne Sina (S) er trætte af, at mange diskussioner om initiativer til gavn for Udkantsdanmark ender i uenigheder på grund af geografi.

Folketingspolitikere valgt i yderområderne skal arbejde langt tættere sammen, hvis Danmark skal have en stærk regionalpolitik.

Det er der enighed om hos tre unge socialdemokratiske politikere - folketingsmedlemmerne Annette Lind fra Vestjylland og Anne Sina fra Sønderjylland samt folketingskandidat Lea Wermelin fra Bornholm.

Derfor står de tre nu bag et nyt initiativ, der skal samle kræfterne på tværs af landet og på tværs af partiskel.

- Yderområderne skal have en rigtig stærk stemme, og der tror jeg, at vi skal blive bedre til at samle kræfterne, siger Lea Wermelin.

Ingen kan løfte det alene

De er enige om, at det regionalpolitiske udspil, der kom fra regeringen i sidste uge, er godt. Men hvis Folketinget skal holde fokus på yderområderne også efter et valg, skal de holdes til ilden, mener Lea Wermelin.

- Selv om det er et godt udspil, løser det jo altså ikke alle udfordringer, påpeger hun.

De tre politikere er desuden enige om, at ingen af yderområderne kan trække læsset alene.

- Vi har dels brug for nogle ordentlige rammer fra Christiansborg, og så skal vi stå sammen med nogle af de områder, der deler de samme udfordringer, for at sikre, at de bliver løst, siger Lea Wermelin.

Yderområder skal ikke ende som taber

En af de fælles udfordringer er at forhindre, at der bliver trukket arbejdspladser væk fra yderområderne. Desuden står den trafikale ligestilling også højt på dagsordenen i yderområderne, ikke kun på Bornholm.

- Vi har valgt at starte det, fordi der er behov for, at vi står sammen. Vi er fra forskellige dele af landet, og vi deler nogle af de samme udfordringer.

- Men vi vil gerne invitere de politikere og partier med, der deler de samme problematikere, så vi får muskler nok til at sørge for, at der bliver investeret bredt i hele landet, fortsætter hun.

Det er altså et spørgsmål om, at yderområderne ikke skal blive tabere. Men det kan også forhindre, at yderområderne begynder at kæmpe mod hinanden:

- Det er i hvert fald en måde at sikre en stærk stemme til yderområderne, siger Lea Wermelin.