MRSA-smittede svinebesætninger en hemmelighed

Både myndigheder og dyrlæger frygter, at åbenhed vil give svineproducenterne problemer.

Selv om dyrlæge Bente Johansen selv tager sine forbehold, når hun går ind i en svinestald, ønsker hun ikke at oplyse hvilke svinebesætninger, der er smittet med MRSA. (Foto: © Lis Eilsøe, DR)

Selv om slagtesvin smitter flere og flere danskere med den multiresistente bakterie MRSA, vil hverken Fødevarestyrelsen, erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer eller svinedyrlæger oplyse hvilke svinebesætninger, der er smittede.

De mener, at risikoen for at blive smittet er så lille, at hensynet til svineproducenter og medarbejdere skal veje højere. De risikerer nemlig at blive stemplet, hvis det bliver kendt, hvor smitten findes.

Smitte på Bornholm og i Nordsjælland

Bornholm var eneste sted i Hovedstadsregionen, hvor der blev konstateret smitte fra svinebesætning til mennesker i 2012, viser 2012-årsberetningen fra MRSA VidenCenter på Hvidovre Hospital, men siden er også Nordsjælland kommet med på smittekortet.

Smitten findes i 88 procent af alle konventionelle slagtesvin, og MRSA er svær at slå ned, hvis den først rammer mennesker. Derfor stiger presset for at få navnene på de smittede besætninger frem.

Professor Hans Jørn Kolmos fra klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital er én af dem, der mener, at man skal være åben om problemet, fordi smitten kan ende med at blive ganske omfattende.

Smittede svin sendes til udlandet

- Hvis det for alvor går op for folk ude i Europa, at vi har masser af svin med MRSA, kan det godt være, at piben får en lidt anden lyd. Vi sender jo flere millioner svin ud af landet hvert år, siger Hans Jørn Kolmos.

Men hverken afdelingschef og dyrlæge Poul Bækbo fra Landbrug & Fødevarer eller svinedyrlæge Bente Johansen fra Aakirkeby ønsker altså offentlighed omkring smittede besætninger.

Dyrlæge: Det er ikke farligt

- Man skal udsættes for en stor mængde smitte hver dag for at risikere at blive syg, ellers er der ikke nogen risiko. Derfor er kun folk, der dagligt kommer i svinestaldene, i reel fare for at blive smittet, mens de, der bor nogle kilometer væk, kun løber en meget lille risiko, konstaterer Poul Bækbo.

Bente Johansen, der har sin daglige gang i de bornholmske svinestalde, mener heller ikke, at der er nogen risiko for naboerne. Men hun tager altid sine forbehold, når hun går på arbejde.

Amerikanske undersøgelser har dokumenteret, at naboer til svinefarme har forhøjet risiko for at blive smittet med svine-MRSA.