Tirsdag aften sejlede to russiske krigskibe rustet med langdistancemissiler ifølge svenske Aftonbladet gennem Storebælt.
Det kan rykke ved magtbalancen i Østersøen, vurderer Tomas Ries, der er forsker ved Forsvarshögskolan til Aftonbladet.
Men svenskerne er i den sammenhæng lidt hysteriske, mener militærforsker ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.
- Det er helt normalt, at krigskibe sejler rundt i forskellige farvande. Det er ikke længe siden, amerikanske krigsskibe sejlede ind i Sortehavet, og det fik altså ikke russerne til at tale om gamechangere, siger Johannes Riber Nordby.
Til Aftonbladet siger den svenske militærforsker, at en af årsagerne til magtskiftet er, at missilerne om bord på de to krigsskibe kan bære atomvåben og kan tilbagelægge en strækning på 2.600 kilometer. Men også det er en overdrivelse, mener Johannes Riber Nordby
- Det er meget usandsynligt, at de har atomvåben med ombord. Hvis vi skal være nervøse for atomvåben, bør vi måske være mere nervøse for dem, der står på land, siger han.
- I bund og grund skal vi passe på med at tro, at det har en stor geopolitisk betydning og et tegn på oprustning, hver gang der kommer et russisk skib ind i Østersøen. Det har foregået i årtier, og både amerikanerne og russerne gør det, siger han.