Kommuner og Røde Kors skal dele asylopgaver

En partnerskabsaftale mellem Bornholm og Røde Kors er en stor succés. Den model skal nu bredes ud.

Det bliver nemmere for de mindre kommuner at modtage flygtninge, hvis Røde Kors og kommunen deler opgaverne mellem sig.

Det viser erfaringer fra Bornholm, der som den første kommune i landet har indgået en partnerskabsaftale med Røde Kors om øens flygtningecentre.

Alle andre steder er det enten Røde Kors eller kommunen, der driver flygtningecenteret og tager sig af alle opgaverne i den forbindelse - fra indkvartering over skole til offentlig transport.

Et asylcenter er en stor mundfuld

- Det er en meget stor mundfuld at gå i gang med for en mindre kommune uden erfaring på flygtningeområdet, konstaterer borgmester Winni Grosbøll (S).

Derfor satte Røde Kors og Bornholms Regionskommune sig også sammen og lavede en partnerskabsaftale, inden de første flygtninge kom til øen i august.

Partnerskabsaftalen indebærer, at Røde Kors tager sig af indkvartering, aktivering og sundhed, mens regionskommunen har påtaget sig opgaver som børnehave, skole og offentlig transport.

- Vi bød simpelthen ind med det, vi hver især er bedst til - og også der, hvor vi har ledig kapacitet, siger Winni Grosbøll.

Røde Kors vil brede modellen ud

Og efter syv måneder med flygtninge på Bornholm er ingen i tvivl om, at det er en god model.

- Vi har kunnet koncentrere vores kræfter og få det her godt i vej. Derfor er vi heller ikke i tvivl om, at vi fortsat skal bruge den her model, siger Winni Grosbøll.

Og Røde Kors vil gerne bruge den arbejdsfordeling andre steder i landet. Derfor har Røde Kors også sat gang i en evaluering af partnerskabsmodellen, der i sidste ende skal munde ud i, at Røde Kors også vil indgå partnerskabsaftaler omkring asylcentrene andre steder.

Også Udlændingestyrelsen er positiv overfor den måde at løse opgaverne omkring asylcentrene.