Fynboer og bornholmere i sildekrig: Strides om retten til 'Christiansø'

Fødevareministeren skal se på, hvornår bestemte egne må bruges i produktnavne.

Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen er blevet spurgt, om sild må have Christiansø i deres navn, hvis de ikke har noget med Danmarks østligste øer at gøre. (© Asger Ladefoged)

Bliver man snydt, hvis man får en rugbrødsmad med Christiansøsild, når silden har svømmet i Nordsøen og er forarbejdet på Fyn?

Det vil det socialdemokratiske folketingsmedlem og medlem af Folketingets fødevareudvalg, Bjarne Laustsen vide. Derfor har han stillet spørgsmålet til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Bjarne Laustsen vil ganske enkelt have på det rene, hvornår en virksomhed må bruge en bestemt egnsbetegnelse til at sælge et produkt.

- Der skal ikke være tvivl om, hvad man må kalde sine produkter, siger han.

Sildeproducenter bruger opskrifter fra Christiansø

Både firmaet Christiansøpigens Sild i Svaneke og firmaet Lykkeberg i Nyborg oplyser, at de laver sild efter gamle Christiansø-opskrifter. Det bornholmske firma har været på markedet i 30 år, mens det noget større fynske firma har lavet Christiansøsild i 10 år.

Derfor mener begge firmaer, at de er i deres gode ret til at bruge navnet Christiansø i deres produkter, selv om Lykkeberg bruger sild fra Nordsøen, mens Christiansøpigens Sild bruger sild fra Østersøen, når de er til at få, mens resten af bøtterne bliver fyldt med sild fra Nordsøen.

- Den særlige sildestamme omkring Christiansø findes slet ikke mere. Men vi bruger de krydderier og den produktionsmåde, de brugte på Christiansø, så vi får den oprindelige smag – blandt andet kanel, siger key account manager Claus Thyrre fra Lykkeberg.

Han tilføjer, at firmaet har Patent- og Varemærkestyrelsens ord for, at det er i orden.

Ejeren af Christiansøpigens Sild, Kim Rømer, ønsker ikke at udtale sig så længe, sagen kører. Men på firmaets hjemmeside kan man læse, at deres produktion bygger på familietraditioner og den opskrift, som en ung kvinde fra Christiansø tog med sig, da hun i sin tid rejste til Bornholm for at blive gift med stifteren af Christiansøpigens Sild.

Forbrugerne bliver vildledt

Men der er i hvert fald én kryddersildsproducent, der må bruge navnet Christiansø, og det er Rikke Hansen. Hun driver som tredje generation virksomheden Ruths Kryddersild på Christiansø - men bruger i øvrigt ikke navnet Christiansø til sine sild, der bliver solgt til hele landet.

Det ærgrer hende, at forbrugerne kan vildledes til at tro, at sild produceret andre steder i Danmark, er fra Christiansø.

- Og så er der altså aldrig nogen, der har brugt kanel i deres sild her på øen, siger hun som en hurtig eftertanke.

Bjarne Laustsen forventer, at fødevareministeren får tænkt sildesagen igennem i løbet af et par uger.