Hvis de sikkerhedspolitiske spændinger i Østersøen udvikler sig til deciderede krigshandlinger, kan Bornholm få en vigtig rolle.
Det vurderer Jørgen Staun, der er sikkerhedspolitisk ekspert og lektor ved Forsvarsakademiets institut for strategi. Det skriver Berlingske.
De seneste dage er debatten om truslerne i Østersøen dukket op igen, efter at en svenskerne i en redegørelse nævner, at et russisk angreb mod Sverige ikke kan udelukkes.
Svenskerne skal nemlig forberede sig på et væbnet angreb fra Rusland og bør samle forråd til en uge. Sådan lyder et par af konklusionerne i en gennemgang af Sveriges totalforsvar, som er lavet af Försvarsberedningen, der er en kommission bestående af fremtrædende medlemmer fra alle Riksdagens partier, forsvaret og en række ministerier. Det skriver Politiken.
Jørgen Staun kan godt forstå svenskernes nervøsitet - set i lyset af en kraftig russisk oprustning de senere år.
- Svenskerne vurderer, at russerne har fordoblet deres militære kapacitet mellem 2013 og 2016.
Sverige er i modsætning til Danmark ikke medlem af NATO, og det stiller svenskerne i en anden situation.
Men hvis det kommer til konflikt mellem NATO og Rusland for eksempel i de baltiske lande, har Jørgen Staun svært ved at se, hvordan Danmark skulle kan holde sig ude af konflikten. Og her kan i særdeleshed Bornholm få en rolle, vurderer Jørgen Staun.
- Hvis der skulle komme en konflikt mellem NATO og Rusland i det baltiske område, og NATO skal hjælpe de baltiske lande, vil det ske via søvejen i de danske farvande, og her får Bornholm en helt central rolle, siger han.
Han nævner, at Danmark i en tænkt konflikt mellem NATO og Rusland kan få en rolle som et samleområde, hvor materiale og tropper samles, før de sendes videre. Det kunne eksempelvis være på Bornholm.