Danmarks største havmøllepark skal opføres via Bornholm

Rønne Havn skal være udskibningshavn for Danmarks største havmøllepark, Kriegers Flak.

Rønne Havn skal være udskibningshavn, når Danmarks største havmøllepark, Kriegers Flak, skal opføres. (Foto: Henning Bagger/Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Rønne Havn på Bornholm vil i fremtiden spille en afgørende rolle for havmølleprojektet "Kriegers Flak", som opføres mellem 14 og 40 kilometer øst for Stevns i 2020.

Siemens Gamesa Renewable Energy, som står for produktionen af havmølleparken, har nemlig valgt havnen som såkaldt udskibningshavn, hvor de tonstunge elementer til de kommende vindmøller skal sejles ud fra.

I disse år er Rønne Havn i færd med en større udvidelse, hvor der blandt andet anlægges en ny 300 meter lang kaj, og udvidelsen er da også én af grundene til, at valget er faldet på Bornholm.

- Det nye havneområde matcher de behov, vi har. Der er en meget stærk kajkant, og det betyder, at vi kan tage vores 400 ton tunge elementer og stille dem helt ud til kajkanten og derefter få dem ombord på vores både, siger Rasmus Windfeld, der er presseofficer i Siemens Gamesa.

Siemens' indtræden på Rønne Havn får ikke kun betydning for Rønne havn men for hele Bornholm, vurderer Thomas Bendtsen, der er direktør for Rønne Havn A/S.

- For Rønne Havn har det stor økonomisk betydning, men hvis vi kan få de lokale industrier med på vognen, ligger der et stort potentiale, siger han.

Thomas Bendtsen hæfter sig ved erfaringer fra Grenaa i forbindelse med opførelsen af Anholt Havmøllepark tilbage i 2012. Her gik tømrere, murere, hoteller osv. sammen i erhvervsfællesskabet "Djurs Wind Power", som skulle stille deres kompetencer, mandskab og viden til rådighed for de virksomheder, der deltog i opførelsen af havmølleparken, siger Thomas Bendtsen.

- Da man installerede Anholt Havmøllepark, blev der etableret vindmøller med en effekt på 400 MW, og her tjente virksomhederne i Djurs Wind Power tilsammen 400 millioner kroner. På Kriegers Flak skal der installeres 600 MW, og afhængig af, hvor dygtige de bornholmske virksomheder er til at positionere sig selv til det her marked og levere den service, de skal, så er der et kæmpepotentiale for virksomhederne, siger Thomas Bendtsen.

Stor betydning for Bornholms image

På borgmesterkontoret i Rønne glæder øens borgmester Winni Grosbøll (A) sig over dagens aftale, som hun anser for værende vigtig for Bornholms image.

- Bornholm er kendt som turist -ø, og der kommer hvert år over en halv million mennesker for at holde ferie her. Vi er i de seneste år også blevet kendt for Folkemødet, men Bornholm er så meget mere end det, og jeg er glad for, at erhvervs-aspektet ved øen nu træder tydeligt frem, siger hun.

Siemens Gamesa Renewable Energy forventer, at opførelsesarbejdet vil tage 200 dage, og i den tid skal 100 af virksomhedens medarbejdere arbejde på projektet.