Bornholms borgmester frygter nyt regeringsgrundlag

Kernevelfærden er truet af Venstres regeringsgrundlag, advarer KL, der møder opbakning fra Bornholms borgmester, Winni Grosbøll.

Det bornholmske samfund kommer til at betale for regeringens planlagte besparelser, siger borgmester Winni grosbøll (S). (Foto: © Torsten Raagaard)

Børnepasning, folkeskole og ældrepleje. Det er nogle af de centrale velfærdsydelser, der står for skud, hvis Venstre får gennemført en central del af sit regeringsgrundlag.

Sådan lyder meldingen fra Kommunernes Landsforenings formand, Kalundborgs borgmester og Venstre-mand Martin Damm. Og det synspunkt deler han med Bornholms socialdemokratiske borgmester, Winni Grosbøll.

- Det der med at tro, at man kan spare milliarder af kroner i de danske kommuner uden problemer, det tror jeg ikke på, siger Winni Grosbøll og konstaterer:

- Selvfølgelig vil det ramme borgerne.

Bornholm skal finde 25 millioner

I regeringsgrundlaget lægger Venstre op til at barbere en procent af de samlede kommunale budgetter årligt.

Det svarer ifølge KL-formand Martin Damm til, at kommunerne samlet set skal spare 2,5 milliarder kroner om året.

Winni Grosbøll frygter, at det vil betyde en årlig besparelse på Bornholm i omegnen af 25 millioner kroner. Og de penge skal vel at mærke findes på et i forvejen trængt budget, påpeger hun:

- I øjeblikket har vi en ubalance på 30-35 millioner kroner på næste års budget. Og hvis de her besparelser står til troende, så skal vi lægge 25 millioner kroner oveni. Det vil uden tvivl gøre ondt på det bornholmske samfund.

Borgmesteren tør ikke at spå om, hvilke områder der vil blive hårdest ramt af de mulige besparelser, men nøjes med at konstatere, at "det vil berøre hele den kommunale drift".

Besparelser betyder fyringer

Og hvis Venstre kommer igennem med sine planer, så er det uomgængeligt, at det vil gå ud over velfærden.

Det siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- I den offentlige sektor er det arbejdskraft, man bruger de fleste penge på, så effektiviseringer er lig med færre ansatte. Vi må altså vænne os til, at hvis vi skal gennemføre de her ting, så bliver det på et lavere serviceniveau, siger Roger Buch.