Børn bliver ensomme, når far og mor drikker

Kathja Bengtson fra Bornholm mærkede ensomheden i sin opvækst. Hun voksede op med forældre, der drak.

Kathja Bengtson mærker også som voksen, at hun havde en hård barndom. Forældrene drak, og det har sat spor i psyken. (© DR)

Kathja Bengtson er 23 år, men spøgelset fra barndommen følger stadig med.

- Følelsen af at være forladt og ensom kan jeg stadig godt have, selv om jeg har en kæreste, en hund og et godt netværk.

Hun voksede op på Bispebjerg i København i et hjem, hvor både far og mor drak.

Som lille blev hun taget med på værtshus, og da hun senere gik i skole, kunne hun aldrig vide, om de havde drukket, når hun kom hjem.

- Det gjorde mig meget utryg, og jeg skulle hele tiden være på stikkerne. Og kom mor eller far fuld hjem, så skulle jeg reagere efter det. De følelser jeg har haft allermest er vrede, afmagt og frustration, og så har jeg selvfølgelig også været rigtig såret, siger Kathja Bengtson.

Børn og unge isolerer sig

Hun er langt fra alene om at have en tung bagage med ind i voksenlivet.

Risikoen for at blive ensom, både som barn og voksen, stiger, når forældrene drikker. Det kender de alt til hos Tuba, der rådgiver børn af alkoholikere og stofmisbrugere.

Målgruppen er unge og voksne i alderen 14-35, og mange af dem har aldrig nogensinde fortalt til andre, at mor og far drikker.

- Når vi så får taget hul på det, viser det sig, at mange af de unge oplever, at de bliver mobbet. De har måske svært ved at koncentrere sig om deres lektier, de udebliver fra skolen, de har ikke rigtig nogen venner, og de er ikke tilknyttet nogen fritidsaktiviteter, siger Helle Mortensen, der er psykoterapeut hos Tuba på Bornholm.

Ønsker sig bedre selvværd

Tuba anslår at hver tiende mellem 14 og 35 år er belastet af forældrenes misbrug. Det er ikke småting, de unge slås med.

- De føler sig anderledes. De kan mærke og se, at de er anderledes og at kammeraterne ser på dem som anderledes. De trækker sig lidt fra samværd og fællesskabet. Og de har følelsen af, at de ikke har samme muligheder som deres kammerater, forklarer Helle Mortensen og uddyber:

- Når vi spørger mange af dem, der kommer her, hvad de godt kunne tænke sig, der bliver forandret i deres liv, så svarer mange af dem, at de gerne vil have et bedre selvværd.

Startede på en frisk

Kathja Bengtson valgte som voksen at flytte til Bornholm, i et forsøg på at komme lidt væk fra fortiden og starte på en frisk. Her fik hun blandt andet hjælp af Tuba til at bearbejde sine oplevelser.

Hun har færdiggjort social- og sundhedshjælperuddannelsen og er i gang med at læse videre til assistent. Hun bor sammen med sin kæreste og forsøger på alle måder at lægge sin fortid bag sig.

Men nogle gange vender spøgelset alligevel tilbage. Blandt andet når hun er på Facebook.

- Hvis jeg ikke får en bestemt form for opmærksomhed udefra - eller bliver bekræftet - så kan jeg godt sidde med den der følelse af at være ensom og forladt og tænke "nu er der ikke nogen, der kan lide mig".