Klokken ni her til morgen oplyste selskabet bag det enorme jordskred ved byen Ølst, Nordic Waste, at de har indgivet en konkursbegæring.
Gang på gang har de danske myndigheder påpeget, at regningen for den massive indsats for at afværge en miljøkatastrofe skulle betales af selskabet selv.
Men nu kan regningen altså ende hos skatteyderne, efter selskabet har indgivet en konkursbegæring. Og det ryster en række politikere på tværs af partierne. Fælles er, at de har fulgt sagen tæt – blandt andet gennem en række orienteringer i Folketingets miljøudvalg.
'En falliterklæring'
Den første minister for SVM-regeringen, der kommenterer konkursbegæringen, er kulturminister Jakob Engel-Schmidt, der udtaler sig som folketingsmedlem og ikke som minister.
Han har tidligere været en højlydt kritiker af Nordic Wastes håndtering, og i dag er ingen undtagelse. Han langer kraftigt ud efter Nordic Wastes ejer, milliardæren Torben Østergaard-Nielsen.
- Ét er, at virksomheden er nødt til at gå konkurs. Men det her er en personlig falliterklæring og en personlig konkursmelding moralsk for ejeren, siger han.
- Når man er Danmarks sjetterigeste mand og har tjent milliarder af kroner på at handle med sine landsmænd - at man da vil være bekendt at tørre en regning, der kan løbe op i flere milliarder af på pædagoger, folkeskolelærere, helt almindelige erhvervsdrivende i det lokalområde, hvor den virksomhed, man har ejet, har ligget. Det er mig komplet uforståeligt, siger kulturministeren.
Han fortsætter angrebet mod Torben Østergaard-Nielsen:
- Ét er, at man kan gemme sig bag de almindelige selskabsregler, som andre gør, men når man risikerer at efterlade en generationsforurening i al fremtid på det sted, man har drevet virksomhed, og man samtidig sidder på et stort milliardbeløb og med flere Lamborghinier i garagen end andre mennesker får lov at se gennem deres livstid - og at man så ikke har til hensigt at bruge sin personlige formue på at hjælpe med at rydde det land op, man er vokset op i og har tjent sine penge i, så har man spillet moralsk fallit i en grad, man sjældent ser her til lands. Og jeg ville skamme mig over at vise mig nede i hovedgaden, siger kulturministeren.
Også hos Venstre er de skuffede over konkursbegæringen.
- Jeg er meget, meget skuffet. Det man reelt gør fra virksomheden og dens ejeres side, det er jo at smide ansvaret på gulvet og så stikke af fra regningen. Og det mener jeg ikke, man skal have lov til, siger Michael Aastrup Jensen, der udtaler sig på vegne af Venstre i sagen.
- Jeg medgiver, at det juridisk desværre er efter bogen. Men det halter gevaldigt på moralen fra de såkaldte samfundsstøtter, der står bag denne her virksomhed, siger DanmarksDemokraternes miljøordfører, Hans Kristian Skibby.
Hos Enhedslisten retter de også skytset mod Nordic Wastes ejer Torben Østergaard-Nielsen.
- Det er enorm ansvarsforflygtigelse. Vi har at gøre med en af Danmarks rigeste mænd, der er i ejerkredsen af denne her virksomhed, og som nu vil tørre regningen for denne her kolossale miljøskandale af på alle os andre. Og det er selvfølgelig helt, helt uacceptabelt, siger Enhedslistens politiske leder, Pelle Dragsted.
Hos De Radikale mener miljøordfører, Kathrine Robsøe, at Nordic Wastes handlinger sætter andre virksomheder under et dårligt lys.
- Jeg synes ærligt talt, at det er meget, meget beklageligt fra Nordic Wastes side, at man har valgt at begære sig konkurs nu og sende regningen videre til os andre. Det sætter hele branchen og erhvervslivet i et uheldigt lys, hvor vi også har gode virksomheder, som ikke opfører sig på denne her måde, siger Kathrine Robsøe.
- Det er et angreb på vores allesammen retsfølelse, at en ultimativ ejer, som er Danmarks sjetterigeste mand, kan gå fra denne her sag og så give noget, som bare er småpenge, siger SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Nielsen.
Har vi de rigtige regler?
Fælles for politikerne på tværs af partierne er, at de nu vil have kigget reglerne på området igennem.
Det skal ske for at sikre, at man ikke kan løbe fra regningen ved at gå konkurs.
- Vi er selvfølgelig nødt til at se på, om der skal være et større kapitalberedskab, og om der skal være en begrænset hæftelse mellem de virksomheder, der arbejder med det her område. Det ved jeg, at gode politikere kigger på, siger Jakob Engel-Schmidt.
Hos SF foreslår Lisbeth Bech Nielsen, at virksomheder der fremover håndterer miljøfarligt materiale skal stille med økonomisk sikkerhed i forvejen, så man er rustet til at håndtere situationer som den, man ser ved Nordic Waste.
Miljøordfører hos DanmarksDemokraterne, Hans Kristian Skibby, vil se på, om der kan laves "skærpende tiltag."
- I forhold til at stille nogle kautionsforpligtelser, nogle garantistillelser, nogle større forsikringskrav. Vi har en række værktøjer, men det nytter ikke noget i den konkrete sag. Der er der en lang næse til samfundet, desværre, siger han.
Michael Aastrup Jensen (V), siger, at i første omgang skal alle juridiske muligheder for at få virksomheden til at betale undersøges. Og ender regningen hos skatteborgerne, så må staten træde til.
- Det er essentielt for os, at det ikke er Randers Kommunes borgere, som ender med regningen.