Odense-bydelen Vollsmose er ramt af en regulær eksplosion i coronasmitten.
Det såkaldte incidenstal viser, at 821 ud af 100.000 borgere i bydelen blev testet positive i sidste uge, og selvom der ikke bor 100.000 i Vollsmose, så siger tallet noget om, hvor galt det står til.
Tallet er nemlig op mod otte gange højere end for hele Odense Kommune.
Statsminister Mette Frederiksen (S) ville i går ikke afvise, at tvangstest kunne komme på tale. Omvendt foreslog Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, at forsamlingsforbuddet lokalt kan sænkes, så det bliver ulovligt at forsamles mere end to personer i Vollsmose-området.
Tanken om at sænke forsamlingsforbuddet til alt over to personer afvises imidlertid af Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.
- Det er helt umuligt. Man skal ikke have ret meget kendskab til den muslimske kultur for at vide, at familieforholdene ikke er som i danske familier. Der er langt mere end to personer i de fleste af de lejligheder, de bor i. Det kan ikke lade sig gøre.
- Det kan man sige symbolsk, men det har ingen gang på jord, siger hun.
I stedet vil Pernille Vermund have stemt dørklokker i bydelen og sørge for, at borgerne får oplysningen om testmulighederne.
Støtteparti hælder tvangstest ned ad bordet
Heller ikke Enhedslistens Peder Hvelplund, der betegner sig som partiets coronaordfører, vil være med til at sænke forsamlingsforbuddet til det mindst mulige.
- I min optik handler det her primært om at sikre bedre oplysning til de borgere, der er i området.
Omvendt støtter De Konservative ideen om et lavere forsamlingsforbud i en "kortere periode," siger partiets sundhedsordfører.
- Så man mødes så få som muligt i en periode, indtil smittetallet er bragt ned, siger Per Larsen.
Idéen om tvangstestning af borgerne blev fremlagt under debatten i folketingssalen i går eftermiddags, men da Mette Frederiksen efterfølgende blev spurgt til sagen af pressen, var hun noget mere lunken.
- Vi arbejder ikke ret meget med tvang i denne epidemi. Og jeg kommer ikke med nye forslag, men jeg er åben for at diskutere med Folketingets partier, om der kan gøres mere, sagde Mette Frederiksen i går.
Tanken om tvangstestning blev imidlertid skarpt afvist af Venstres formand kort efter.
- Der er mange ting i totalitære regimer, der er ekstremt effektive, sagde Jakob Ellemann-Jensen.
De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, tror ikke på, at tvangstest er en løsning.
- Tvang er ikke brugt tidligere. Det synes jeg heller ikke er nødvendigt nu, siger han.
Odense-borgmester truer med tvang
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) sagde i går på et pressemøde, at det i sidste ende kan blive nødvendigt med tvangstest.
- I første omgang vil vi gerne skrue op for massetestningen ved at lave dem to go. Når vi alligevel er ude og banke på dørene.
- Men der er ingen tvivl om, at kan vi ikke få testmængden op og sporet smitten, så kan det i yderste konsekvens komme på tale, siger borgmesteren, der dog understreger, at den beslutning skal træffes på Christiansborg, sagde han.
I klippet herunder forholder Odenses borgmester sig til forslaget fra Venstres formand om at sænke forsamlingsforbuddet.
To ugentlige tests er målet
Odense Kommune opererer lige nu med en målsætning om, at alle beboere over 12 år i den hårdt ramte bydel skal testes to gange ugentligt, indtil der er styr på situationen. Ifølge myndighedernes er problemet, at befolkningstætheden i Vollsmose er høj.
Et af problemerne i Vollsmose er, at borgerne ikke har ladet sig teste. Men her er der ved at ske et skifte.
Testfrekvensen i Vollsmose har nu nået et højt leje. Søndag blev 853 beboere testet ud af bydelens cirka 8.700 indbyggere. Mandag blev flere end 500 testet, mens der indtil midt på eftermiddagen i går var blevet testet 650 i Vollsmose.