Vil have kors væk fra domstols-logo

Hvis dommerne ikke må bære religiøse symboler i landets retssale, så må der heller ikke være et kors i domstolenes logo. Det mener tidligere juraprofessor Ole Espersen. DF kalder det lige lovligt langt ude.

Korset sidder øverst i den kongekrone, der smykker alle landets retsbygninger. (Foto: © Rasmus Poulsen Larsen- DR Syd)

Hvis landets dommere ikke må bære religiøse symboler, hvorfor må alle landets domstole så have et kors på det officielle logo?

Det spørgsmål stiller organisationen Retssikkerhedsfonden i et høringssvar i forbindelse med lovforslaget om, at landets dommerstand ikke må bære religiøse symboler som kors, kalot eller tørklæde i retssalene.

- Når man på denne måde at ville regulere forholdene for dommerne og deres påklædning, så må man kræve en konsekvens. Når man skal fjerne korset fra ens kappe, så skal man da også fjerne korset fra selve bygningen, siger Ole Espersen, tidligere justitsminister og nuværende formand for Retssikkerhedsfonden til Radioavisen

Kors i toppen af kongekronen

Det kors fonden vil have fjernet sidder på landets domstole og det officielle brevpapir. Det sidder øverst over kongekronen og rigsæblet. Og det er ingen tvivl om, at det er et kristent symbol.

- Det vidner jo om, at staten og monarken har et bestemt tilhørsforhold til den kristne konfession, fortæller Niels Bartholdy, som er arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet.

Dansk Folkepartis Søren Espersen kander Retssikkerhedsfondens argumentation lige lovligt langt ud.

- Det man egentlig kræver, hvis man begynder at fjerne det her som nationalsymbol, så bliver det næste naturlige skridt at fjerne korset i Dannebrog, siger Søren Espersen.

Viser tilbage til starten

Han siger, at domstolenes logo blot viser tilbage til Danske Lov, som var der, hvor hele vort retssystem begyndte.

Brian Mikkelsen forstår heller ikke Ole Espersens indvending:

- Lovforslaget om dommeres fremtræden i retten går ud på, at dommere ikke må tilkendegive deres personlige religiøse eller politiske holdning i retten. Logoet for Danmarks Domstole udtrykker ikke en personlig holdning for den enkelte dommer. Logoet er derfor ikke omfattet af lovforslaget, og jeg ser intet problem i, at Danmarks Domstole lige som mange af statens øvrige institutioner anvender kongekronen som symbol.