Den daværende direktør for Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet, gennemlevede nogle stærkt dramatiske uger i begyndelsen af 2016.
Først fik han - uden begrundelse - besked på at forlade sit job, selvom der var fire år tilbage af hans ansættelse.
I ugerne derefter følte han sig tvunget til at føre en ordre fra sin minister ud i livet – vel vidende, at den var ulovlig.
Han gjorde det. Uden at sige fra. Dog prøvede han at stritte lidt imod ved ikke at adskille fem familier med børn.
Og så forlod han sit job.
Fredag var Henrik Grunnet så på tidsrejse tilbage til februar 2016.
Han sad i vidnestolen bag corona-plexiglas i Instrukskommissionen, der skal undersøge den ulovlige instruks om at adskille unge asylpar. Den ordre der via en pressemeddelelse blev gennemtrumfet af Udlændingeministeriet med Inger Støjberg (V) i spidsen.
Modstand i ministeriet
Dramaet var allermest fortættet den 10. februar 2016. Der var Grunnet til møde i Udlændingeministeriet – ministeren var med. Der havde været historier i medierne om meget unge flygtningepiger gift med meget gamle mænd – og det stod klart, at Inger Støjberg ville se handling. Alle par med en ægtefælle under 18 skulle skilles ad.
Det stod også klart, at der var modstand i ministeriet. Flere mødedeltagere fornemmede en bundfrossen stemning mellem ministeren og afdelingschef og stjernejurist Lykke Sørensen – der mente, at det ville være ulovligt at adskille alle par uden individuel sagsbehandling og særligt hensyn til dem med børn.
I en intern mail påstås det, at Inger Støjberg fejede al snak, om at hun skulle komme til at gennemføre en ulovlig politik, til side med ordene ”Den risiko løber jeg gerne!”. Den ordveksling kan direktøren dog ikke genkende.
Undervejs på det vigtige møde blev der luftet muligheden for at gøre undtagelser – altså ikke skille alle par ad. Det hæftede direktøren sig ved. Og med den betryggende mulighed i baghovedet cyklede Udlændingestyrelsens direktør hjem til sin styrelse.
Han forventede, at der kom en nærmere vejledning i, hvordan parrene skulle skilles – og hvem der ikke skulle skilles. Den kom bare aldrig, forklarede han i Instrukskommissionen fredag.
Der kom kun en pressemeddelelse, der helt klart slog fast, at samtlige par skulle skilles. Ingen vaklen. Og den blev ikke fulgt op af andre retningslinjer.
Vidne og Støjberg med modstridende forklaringer
Direktør Grunnets forklaring stemmer ikke med det, som Inger Støjberg senere har fastholdt – nemlig at det klart blev signaleret på mødet og bagefter, at ingen love og konventioner måtte blive brudt.
Eks-ministerens forklaring får vi 24. og 25. maj, når hun skal afhøres.
Artiklen fortsætter under videoen..
Henrik Grunnet siger, at den ukonkrete snak aldrig blev fulgt op at noget konkret. Tværtimod. Der var kun den helt entydige pressemeddelelse.
Derfor måtte han i kommissionen indrømme, at man ”gik i gang med at administrere den ulovlige instruks”, som det lød i et spørgsmål til ham.
- Ja, det gjorde vi - med henblik på at få det bragt i orden senere. Få det lovliggjort, forklarede den tidligere direktør.
Kun på ét punkt fulgte Udlændingestyrelsen ikke instruksen fra ministeriet. Man fredede fem familier med børn.
Og slog direktøren alarm på nogen måde?
Nej, han parerede ordre, særligt da ministeren også skrev til Folketinget, at alle par skulle skilles ad. Det gav instruksen større vægt, mente han.
Henrik Grunnet blev i kommissionen spurgt, om ikke han kontaktede sin fagforening, andre jurister, Statsministeriet eller andre, når han nu sad med en ulovlig instruks. Men det gjorde han ikke.
Instrukskommissonen fortsætter i næste uge.