Regeringens politik og dens mange reformer har øget den økonomiske ulighed i Danmark.
Det erkender økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) over for Politiken i forbindelse med, at hun offentliggør rapporten Fordeling og incitamenter 2013, der tager temperaturen på fordelingspolitikken.
Nye tal afslører øget ulighed
Opgørelser fra regeringen viser, at skattereformen fra 2012, reformer af førtidspension og fleksjob, kontanthjælp samt Statens Uddannelsesstøtte (SU) og Vækstplan DK alle bidrager til en højere økonomisk ulighed, skriver Politiken.
- Den øgede forskel er overkommelig. Den afspejler det politiske valg, at der godt må være en tilskyndelse til at gribe nogle af samfundets muligheder.
- Man får lidt mere ud af at have et aktivt arbejdsliv end at have et passivt liv på forsørgelse end tidligere, siger Margrethe Vestager til Politiken.
Regeringen ville bekæmpe ulighed
Hendes erkendelse kommer, på trods af at S-R-SF-regeringen i sit regeringsgrundlag Et Danmark, der står sammen fra oktober 2011 skriver, at regeringen lægger vægt på at begrænse uligheden.
Den målsætning har regeringen ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen ikke levet op til:
- Regeringen skader omfordelingen med sine reformer. Men hvis den kan lykkes med sine reformer og få færre på overførselsindkomst, vil det på sigt ikke se så slemt ud med uligheden, som det umiddelbart kunne, siger han til Politiken.
Også finansminister Bjarne Corydon (S) var lørdag ude med samme budskab i Dagbladet Information: Alle regeringens store reformer har øget uligheden i Danmark.
Finansministerens melding bygger på beregninger fra hans eget ministerium.
/ritzau/