Venstre vil have kulegravet Randers Kommunes rolle i Nordic Waste-skandale

Alle aspekter skal undersøges i 'grotesk' sag, mener politisk ordfører.

Der bliver arbejdet på højtryk med at fjerne jord fra Gammel Århusvej syd for Randers, hvor et jordskred fra Nordic Waste truer landsbyen Ølst. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Undersøgelsen af den skandaleramte virksomhed Nordic Waste skal udvides, så også Randers Kommune kommer under Kammeradvokatens lup.

Det er beskeden fra Venstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, efter dagens pressemøde, hvor erhvervsminister Morten Bødskov (S), justitsminister Peter Hummelgaard (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) gav en status på udviklingen i Nordic Waste-sagen.

De fortalte, at regeringen har bedt Kammeradvokaten undersøge, hvilke selskaber og personer der kan stilles til ansvar for den potentielle miljøkatastrofe.

Vil udvide undersøgelsen

Hvis det står til Venstre, skal undersøgelsen altså udvides, så den også kommer til at omfatte Randers Kommune.

- I Venstre er vi optaget af at undersøge alle aspekter af denne her groteske situation, og derfor skal Randers Kommunes gøren og laden også undersøges, siger Torsten Schack Pedersen.

Venstre-politikeren vil ikke gå ind i, hvad han mener, Randers Kommune potentielt kunne have gjort sig skyldig i.

- Noget er gået galt. Jeg ved ikke, hvor ansvaret skal placeres henne, men vi skal til bunds i det her, siger han.

Erhvervsminister Morten Bødskov, justitsminister Peter Hummelgaard og miljøminister Magnus Heunicke holdt pressemøde om Nordic Waste, hvor da sagde, at Kammeradvokaten skal undersøge, om ejerne kan drages til ansvar. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

I seks år har Randers Kommune ikke offentliggjort tilsynsrapporter fra deres "usædvanligt mange" besøg hos Nordic Waste på Miljøstyrelsens database.

Det er kommunen ellers forpligtet til, senest fire måneder efter at tilsynet har fundet sted, konkluderer Miljøstyrelsen og flere eksperter.

Men det er ikke sket.

Siden udgangen af 2017 har Randers Kommune ført tilsyn 24 gange på Nordic Waste, der har håndteret forurenet jord.

- Det er ikke i orden. Det er en del af hele tilsyns-konceptet, at det skal være offentligt tilgængeligt, fastslår professor emerita Ellen Margrethe Basse, som har speciale i miljøret.

På dagens pressemøde gentog de tre ministre, at regeringen vil gøre alt, hvad den kan for at princippet om, at forureneren betaler, bliver fulgt til dørs.

Se flere detaljer fra pressemødet her.