Lars Løkke Rasmussen overtog formandsposten i Venstre fra Anders Fogh Rasmussen i 2009, og siden har partiet bøjet sig mere og mere for Dansk Folkeparti, når det gælder europapolitikken.
Det mener Venstres medlem af Europa-Parlamentet Anne E. Jensen, som efter 15 år i parlamentet stopper i forbindelse med valget i maj.
- Man laver et knæfald for Dansk Folkepartis måde at se tingene på. Det skal vi ikke gøre. Vi skal stå op imod det. Vi skal gå væk fra den form, hvor det hver gang bliver til, at vi nærmest skal ud af EU, hvis der er en regel, vi ikke bryder os om, siger Anne E. Jensen til ugebrevet Mandag Morgen.
Anne E. Jensen mener, at det er stort nederlag for alle de traditionelt EU-venlige partier i Folketinget, at den aktuelle debat om børnecheck til EU-borgere er blevet til et indenrigspolitisk spørgsmål.
Det har Lars Løkke en stor del af ansvaret for, mener hun.
- Folketinget vedtager sandelig også indimellem ting, som er dybt mærkelige, uden at vi af den grund taler om at afskaffe Folketinget, siger Anne E. Jensen.
Schall Holberg: De borgerlige bør indgå aftale med regeringen
Tidligere Venstre-minister Britta Schall Holberg anklager ifølge Mandag Morgen Lars Løkke Rasmussen for et ledelsesmæssigt svigt.
Hun mener, at Venstre og Konservative bør indgå en aftale med regeringen i de igangværende forhandlinger om børnechecken, så de borgerlige ikke selv risikerer at stå med et problem i forhold til EU-retten, hvis magten skifter efter næste folketingsvalg.
- Når de får magten, står de selv med problemet uden at kunne løse det. Hvis Dansk Folkeparti bliver så store, som målingerne viser, så bliver det en vanskelig konstellation mellem de borgerlige og Dansk Folkeparti, siger Britta Schall Holberg til Mandag Morgen.
Venstres spidskandidat afviser kritik af Løkke
Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra Lars Løkke Rasmussen, men Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, Ulla Tørnæs, afviser kritikken fra sine partifæller.
- Det er jeg slet ikke enig i. Vi tager naturligvis skepsissen blandt danskerne alvorligt, som kommer til udtryk blandt andet i diskussionen omkring børnechecken, siger Ulla Tørnæs til DR Nyheder.
- Derfor har vi presset på for, at regeringen skulle finde en løsning, siger hun.
Jens Rohde, der ligeledes sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, vil ikke kommentere kritikken fra Anne E. Jensen og Britta Schall Holberg. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Løkkegaard, der er den sidste af Venstres tre medlemmer i parlamentet.
Tørnæs: Alle i folketingsgruppen er enige
De to Venstre-kvinders kritik kommer i kølvandet på, at der i Venstres folketingsgruppe har været stor debat om, hvor man skal placere sig i debatten om børnechecken.
Her advarede Martin Geertsen og Birthe Rønn Hornbech i en lækket mailudveksling internt i folketingsgruppen mod at stemme for et beslutningsforslag fra De Konservative, der vil have Danmark til at gå imod en EU-henstilling og dermed bevare optjeningsprincippet.
- Mener at en støtte til det konservative forslag i den udformning, det er gengivet i medierne, risikerer at give os nogle alvorlige udfordringer, hvis/når vi selv kommer i regering, skrev Martin Geertsen.
- Jeg kan på forhånd med sikkerhed sige, at jeg ikke stemmer for Ks forslag, og jeg lader mig ikke cleare bort, skrev Birthe Rønn Hornbech.
Ulla Tørnæs fastslår dog, at der er enighed i Venstres folketingsgruppe på spørgsmålet om børnecheck til EU-borgere.
- Alle i Venstres folketingsgruppe er enige i, at regeringen bør finde en holdbar løsning på situationen omkring børnechecken, siger Ulla Tørnæs.