Klimaminister Dan Jørgensen (S) har alt for travlt med at snakke og snakke om klimaet i stedet for at skride til handling.
Sådan lyder det fra Venstre, efter at klimaministeren i går beskyldte partiet for at have siddet på hænderne i fire år og være medvirkende årsag til, at der sidste år blev brugt mere kul i dansk energiproduktion end året før.
- Der er jo reelt ikke nogen klimahandling. Den nuværende regering gik til valg på, at der skulle ske en hel masse, men der er indtil videre ikke taget initiativer, der vil reducere CO2-udledningen, siger klima- og energiordfører Thomas Danielsen (V).
Han afviser, at den borgerlige regering ikke gjorde nok for at sikre den grønne omstilling.
- Vi havde en plan for udfasning af kul i vores kraftværker, og vi lavede den bredeste energiaftale i danmarkshistorien, siger han og fremhæver elementer som tre store havvindmølleparker, et mål om 55 procent vedvarende energi i 2030 og en lavere elafgift.
Men gjorde I nok, når du kigger tilbage på de fire år, hvor I sad ved magten?
- Vi ønsker altid, at der skal gøres mere, men er afhængige af et politisk flertal, og der skal være forlig på mange områder. Alligevel stemte vi blandt andet solcelle- og vindmølleaftaler igennem uden opbakning fra Socialdemokratiet, fordi de ikke havde afsat penge til det.
- Nu glæder vi os over, at der ser ud til at være villighed til bredt i Folketinget at gøre endnu mere, for det er nødvendigt, siger Thomas Danielsen.
V: Rør ikke ved levestandarden
Hans nye partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, ændrede i begyndelsen af oktober kurs og tilsluttede sig de røde partiers mål om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030 målt i forhold til niveauet i 1990.
Lige nu forhandler alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige om en klimalov, der skal forpligte partierne til at nå lige præcis det mål. Først når det er på plads, skal partierne forhandle om, hvilke virkemidler der skal tages i brug.
Venstre vil ikke på forhånd udelukke nogle værktøjer, men partiet har gjort det klart, at den grønne omstilling hverken må koste arbejdspladser, vækst eller velstand.
- Det er ikke et succeskriterie, at det skal gøre ondt. Danmarks CO2-udledning globalt er 0,1 procent. Om vi gør kollektivt selvmord, betyder det ikke noget på globalt plan. Men vi kan gøre en stor forskel, hvis vi kan lave teknologier og vise vejen til, hvordan vi kan reducere vores 0,1 procent udledning med 70 procent. Så vil man kunne eksportere det til resten af verden. De klimateknologier skal vi eksportere som firstmovers.
- Vi tror ikke på, at man vil lade sig inspirere af modeller, hvor man egentlig bare gør sig fattigere. Man vil se op til Danmark, hvis vi både kan bevare vores velstand, gøre os rigere, samtidig med at vi kan lave den grønne omstilling, siger Thomas Danielsen.
Så du afviser, at vores levestandard på nogen måde skal ændre sig på vejen mod at løse klimakrisen?
- Vi kan godt blive enige om, at resten af verdens lande skal lige så langt frem i bussen, som man er i Danmark. Men det ændrer ikke på, at vi ikke flytter dem, hvis ikke vi viser, hvordan man kan gøre det, uden at man skal gå ned i levestandard og gå på kompromis med vores velfærdssamfund og arbejdspladser.
Dermed afviser du også afgifter på eksempelvis oksekød og flyrejser?
- Hvis man har det ambitionsniveau, at man mener, at den grønne omstilling skal løses ved at lave bilfrie søndage, bliver det uden Venstres opbakning. For det er ikke noget, man vil lade sig inspirere af i resten af verden. Og så vil vi ikke være firstmovere, og det skal vi være. Ikke i form af armod, men via de nyeste teknologier. Det er den eneste måde, vi kan gøre en stor klimaforskel, siger Thomas Danielsen.
Kamp om råderummet
I forhold til finansieringen af den grønne omstilling er det økonomiske råderum centralt. Det er det forventede fremtidige overskud på statens budget.
Mange af de penge er lovet væk til at fremtidssikre velfærden - altså til at opretholde det nuværende serviceniveau, når der kommer flere ældre og flere børn.
Venstre mener, at den grønne omstilling godt kan finansieres med det nuværende råderum, mens flere partier i rød blok slet ikke mener, at det er realistisk.
- Det er tydeligt, at de har svært ved at blive enige i rød blok om, hvordan den grønne omstilling skal finansieres.
- Vi skal være ærlige over for hinanden og sige, at vi kan ikke det hele uden at gøre noget. Kan vi lave den samfundsøkonomiske lagkage større i forhold til reformer, så er vi villige til det. Men vi kan ikke det hele med de samme penge, siger Thomas Danielsen.
Venstre ønsker at gøre lagkagen større ved blandt andet at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft - noget som også De Radikale er varme fortalere for. Men det er ikke et forslag, der falder i god jord hos hverken regeringen, SF eller Enhedslisten.
Opdatering: Grafikken om CO2-udledning fra dansk energiforbrug er opdateret, så der nu er tal for hvert år fra 1990-2018.