Venstres tidligere udlændingeminister Inger Støjberg skal for rigsretten.
Den konklusion er Socialdemokratiet nået frem til. Derfor er der nu et flertal i Folketinget, der støtter en rigsretssag mod hende.
- Den socialdemokratiske folketingsgruppe har på baggrund af de klare juridiske vurderinger valgt at tilslutte sig, at Folketinget indleder en rigsretssag, skriver statsminister og S-formand Mette Frederiksen i en pressemeddelelse, hvor hun fortsætter:
- Det er samtidig vigtigt for Socialdemokratiet at gøre klart, at en minister både kan og skal sætte den politiske retning, herunder kunne udfordre og sætte spørgsmålstegn ved embedsværkets vurderinger og indstillinger og lade dem afsøge alternativer i arbejdet med politiske løsningsforslag.
- Dette må dog selvsagt ikke føre til, at en minister – trods flere advarsler – er ansvarlig for, at der iværksættes en klart ulovlig administration, skriver Mette Frederiksen.
Dermed er der et flertal for at udløse danmarkshistoriens sjette rigsretssag.
Venstre støtter - men ni stemmer imod
Også Venstre vil stemme for en rigsret, siger formand Jakob Ellemann-Jensen. Partiets folketingsmedlemmer bliver dog stillet fri. Det betyder ifølge formanden, at ni medlemmer vil stemme imod en rigsretssag mod Inger Støjberg.
- De anklager, der hænger i luften, de går ikke væk. Vi er et parti, der tror på lov og ret. Jeg kan som formand for Venstre ikke leve med, at der skabes tvivl om det, når det handler om vores egne, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Venstreformanden understreger samtidig, at han håber Inger Støjberg vil blive i Venstre.
Foruden Socialdemokratiet og Venstre bakker Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Alternativet, De Frie Grønne og løsgængeren Simon Emil Ammitzbøll op om at indlede en sag mod Støjberg.
DF og Nye Borgerlige vil stemme imod
Modsat har Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og den tidligere V-formand Lars Løkke Rasmussen sagt, at de ikke vil støtte en sag ved Rigsretten.
Det er ventet, at Folketinget skal stemme om en rigsretssag den 1. og 3. februar, hvorefter der er rejst et anklageskrift mod Støjberg. Samtidig skal Folketinget udpege anklagerne i sagen.
Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.
Dagens beslutning har været længe undervejs. Tidligere på måneden vurderede to uvildige advokater over for Folketinget, at der er en 'rimelig formodning' om, at Venstres afgående næstformand, Inger Støjberg, kan dømmes i en sådan sag.
Baggrunden for sagen er en ulovlig instruks udstedt tilbage i 2016, da Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister. Den 10. februar 2016 udgik der en pressemeddelelse fra hendes ministerium, der uden undtagelse krævede, at alle unge asylpar skulle adskilles. Den undtagelsesfri pressemeddelelse var en ulovlig instruks ifølge Folketingets Ombudsmand og Instrukskommissionen.
Kommission vragede forsvar
Sidstnævnte er den undersøgelseskommission, der det seneste år har gransket blandt andet Støjbergs rolle i sagen.
Kommissionen offentliggjorde for præcis én måned siden sin konklusion. Her fremgik det, at kommissionen ikke købte Støjbergs hovedforsvar i sagen om et notat. Samtidig slog kommissionen fast, at Støjberg blev advaret om ulovligheden af en undtagelsesfri adskillelse af asylparrene, men at hun med sine handlinger medvirkede ti,l at der blev udsendt en ulovlig instruks. Efterfølgende har hun ifølge kommissionen vildledt Folketinget om sagen.
Hvad er en rigsretssag? Få svaret i videoen herunder.
Rettelse: Det er tidligere fremgået af faktaboksen om Folketingets sanktionsmuligheder mod ministre, at regeringen er udpeget af Folketinget. Det er ikke korrekt – regeringen og dens ministre udpeges formelt af Dronningen. Dronningen kan dog kun udpege en regering, som ikke har et flertal i Folketinget imod sig.