Blå blok med opsigtsvækkende krav: Barbara Bertelsen skal sendes hjem omgående

Efter møde i Folketingets Granskningsudvalg afviser statsministeren hjemsendelse.

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen har fået så hård kritik af Minkkommissionen, at Venstre mener, hun skal hjemsendes, mens hendes sag undersøges. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Står det til Venstre, skal Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, sendes hjem omgående.

Det fortæller partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, til DR Nyheder.

- I Venstre finder vi det naturligt, at Barbara Bertelsen og de øvrige topembedsmænd, der har fået en meget hård kritik fra Minkkommissionen, hjemsendes, mens sagen undersøges og behandles i det ansættelsesretlige system, siger Løhde.

Bertelsen og ni andre topembedsmænd har ifølge Minkkommissionen, der kom med sin beretning lige inden sommerferien, begået så grove tjenesteforseelser, at der kan rejses en disciplinærsag mod dem.

Regeringen har tidligere sagt, at den har behov for rådgivning af, hvad der er det rigtige at gøre. Den rådgivning vil komme fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

I et svar til Granskningsudvalget skriver statsminister Mette Frederiksen (S), at "det i udgangspunktet er de enkelte ministre, der som ansættelsesmyndighed har ansvaret for ansættelsesretlige sager, herunder disciplinærsager, på ministerområdet".

Og det svar, mener Sophie Løhde, er beviset på, at Medarbejder- og Kompetencestyrelsen blot rådgiver ministerierne, og det dermed er op til for eksempel Mette Frederiksen i Statsministeriet ene og alene at beslutte, om hendes departementschef Barbara Bertelsen skal sendes hjem.

'Man kan ikke sidde det fuldstændig overhørig'

Klokken 14.00 i dag stod Mette Frederiksen skoleret for Folketingets Granskningsudvalg, hvor hun skulle redegøre for det videre forløb for de embedsmænd, som har fået kritik af Minkkommissionen.

Men kort inden meldte Venstre altså ud, at de mener, at topembedsmændene - inklusiv Bertelsen - skal sendes hjem, mens deres sager undersøges.

- Man kan ikke sidde det fuldstændig overhørig, når der kommer så alvorlig en kritik fra Minkkommissionen, hvor de siger, at der er begået tjenesteforseelser i en sådan grovhed, at det offentlige bør drage dem til ansvar, sige Sophie Løhde.

Sophie Løhde er Venstres politiske ordfører. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Nu siger du, at statsministerens højre hånd skal sendes hjem omgående. Er det ikke en uskik at blande sig i embedsmændene som politiker?

- Jeg blander mig ikke i, hvad der foregår i det ansættelsesretlige system. Jeg blander mig i, at Mette Frederiksen indfører en dobbeltstandard, fordi det vedrører en skandale med hende for bordenden.

Det er forskelligt, hvordan embedsmænd er blevet behandlet i sådanne sager. DR kunne tidligere i dag fortælle, at samme dag, som Instrukskommissionen blev fremlagt, handlede Mattias Tesfaye. Du kan læse hele historien her.

Instrukskommissionen var den kommission, som gik forud for rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre Inger Støjberg, hvor hun blev idømt 60 dages ubetinget fængsel.

Det er seks uger siden, at Minkkommissionen kom med kritik af de her topembedsmænd. Venstre har ikke i de her seks uger pippet om, at de skal sendes hjem omgående. Hvorfor så nu?

- Jeg har henover sommeren stillet en lang række spørgsmål til statsministeren for at få hende til at redegøre for, hvad det var for en proces, man nu iværksatte.

- Vi har været optaget af processen, men også at følge, hvad der har været den hidtidige praksis i forbindelse med andre kommissionsundersøgelser.

Resten af blå blok er enige med Venstre

På vej ind til mødet i Granskningsudvalget erklærer Konservative sig enig med Venstre i, at topembedsmændene skal sendes hjem.

- Der har været meget skarp kritik, og derfor burde man også drage konsekvensen og i det mindste bare hjemsende, indtil man har vurderet sagen, siger gruppeformand for Konservative Mai Mercado.

Hun henviser til tidligere praksis i en sag i 2012, hvor departementschefen i Skatteministeriet, Peter Loft, blev sendt hjem i forbindelse med en kommissionsundersøgelse af, hvad der skete, da Helle Thorning-Schmidts private skattepapirer blev lækket til pressen under valgkampen i 2011.

- Hele Danmark sidder og undrer sig. Det handler også om tillid i befolkningen. Og der er ingen, der forstår, hvorfor de her mennesker, der har fået så kras kritik, skal have lov at gå på abejde hver dag, siger Mai Mercado.

Også Dansk Folkeparti er enige.

Formand Morten Messerschmidt (DF) mener, at det ingen steder hører hjemme, at de medarbejdere, der har fået kritik, har mulighed for at påvirke sine kollegaer til, hvad de skal sige til dem, der undersøger den kritiserede medarbejder.

Skal du som politiker blande dig i embedsmændenes ansættelser?

- Nej, jeg blander mig i statsministerens ledelse af landet. Det er det, det handler om. Det er statsministeren, som fejler ved ikke at sende sin departementschef hjem. Det er nok for meget at forvente, at departementschefen gjorde det af sig selv, svarer Morten Messerschmidt.

Peter Seier Christensen, der er næstformand i Nye Borgerlige, er desuden også enig.

I støttepartiet Enhedslisten er de ikke enige i blå bloks krav.

- Det er personsager, og dem vil vi ikke gå ind og blande os i. Det er en temmelig ærgerlig tendens. Det plejer vi ikke at gøre, og det har vi heller ikke tænkt os at gøre i denne her sag, siger Peder Hvelplund fra Enhedslisten.

Han medgiver, at kritikken fra kommissionen var alvorlig og ser frem til, at statsministeren redegør for embedsmændenes fremtidige forløb.

Mette Frederiksen: Jeg har fortsat tillid til Bertelsen

Men det bliver ikke i dag, Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen bliver sendt hjem, selvom blå blok godt vil have det sådan.

Og det samme gælder de øvrige ni embedsmænd, som også fik kritik i Minkkommissionens beretning.

Det slår statsminister Mette Frederiksen (S) fast efter mødet i Folketingets Granskningsudvalg, hvor hun skulle redegøre for det videre forløb for embedsmændene.

- Når det kommer til hjemsendelse af Barbara Bertelsen, så er det et tillidsspørgsmål. Og jeg har fuld tilllid til Statsminsiteriets departementschef, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til, at hun stadig venter på det arbejde, som er sat i gang i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som i sidste ende skal føre til rådgivning af regeringen i sagen om embedsmændenes ansættelsesforhold.

Djøf afviser, at det er normal praksis

I fagforeningen Djøf mener de ikke, at embedsmændene skal sendes hjem.

- Jeg synes, at både, politikere og medier lige skal trække vejret en gang og lade processen gå sin gang. For vi har et system, der fungerer, siger Thomas Therkildsen, administrerende direktør i Djøf.

- I Djøf har vi altid haft det samme standpunkt. Der skal være en god grund til det, før man griber til et så indgribende værktøj som hjemsendelse. Og det synes vi altså ikke, at der er her.

Desuden afviser Therkildsen, at det skulle være normal praksis at sende embedsmænd, der har fået kritik, hjem med det samme.

- Der er nogle kommissioner, hvor man har gjort det, men der er også nogle, hvor man ikke har gjort det. Så man kan ikke sige, at der er en bestemt praksis om, at hjemsendelser altid sker, efter der bliver offentliggjort en rapport fra en undersøgelseskommission.