Venstre kræver højere erstatninger til stormflodsramte

Stormflodsramte husejere er chokerede over lave erstatninger. Venstre kræver reglerne ændret og ministeren besøger i dag hårdt ramte husejere.

Stormflod ved Jyllinge nær Roskilde. (Foto: © Gert Bjerre, DR (brugerbillede))

En række husejere langs kysterne har oplevet noget af en rutsjebanetur siden stormen Bodil rasede i starten af december.

Senest har meget lave erstatningsopgørelser chokeret dem, og det får nu Venstres formand for Landdistriktsudvalget, Hans Christian Schmidt, til at kræve reglerne ændret, så de ramte boligejere får dækket flere omkostninger.

- Ingen havde på forhånd forestillet sig, at de skulle få oversvømmelse i det omfang, de fik. Derfor er vi nødt til at gå ind og kigge på de regler - også med tilbagevirkende kraft, siger han til DR Nyheder.

Enorme nedskrivninger

Stormflodsforsikringen bygger nemlig på regler om store nedskrivninger på ældre huse og har en stor selvrisiko. Og det er dybt urimeligt, mener Hans Christian Schmidt.

- Det er en stribe af forhold, som rammer de her mennesker, og det er helt urimeligt. Der er folk, der får mindre end halvdelen udbetalt, og derfor er vi helt klart nødt til at gå ind og se på det her. Det er nogle helt horrible vilkår, forklarer han.

Søndag besøgte Hans Christian Schmidt de værst ramte områder omkring Roskilde Fjord, hvor stormflodsramte borgere risikerer at gå fra hus og hjem.

Minister besøger hårdt ramte

Også Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) lægger op til at ændre reglerne i Stormrådet med tilbagevirkende kraft, hvor hans fokus hidtil især har været dækning af omkostninger ved genhusning.

I dag besøger han Jyllinge Nordmark, der blev hårdt ramt af stormfloden i december, for med egne øjne at se nærmere på skadernes omfang og lytte til kommunens og borgernes erfaringer. Om borgerne er blevet uretfærdigt behandlet, tager han derfor først stilling til efter besøget.

Længere end ministeren går

Hans Christian Schmidt ser positivt på ministerens forslag om genhusning, men mener, at det er mindst lige så vigtigt at se på andre forhold såsom nedskrivningsreglerne. Helt tilfreds er han derfor langt fra endnu.

- Jeg kan godt forstå, at ministeren er begyndt at se på, at vi bliver nødt til at ændre med tilbagevirkende kraft, og det er jeg fuldstændig enig i, men vi skal længere end det. Vi skal have kigget på en stribe andre forhold, som gør det helt urimeligt for de her mennesker.

- Vi skylder at hjælpe dem, så jeg er først tilfreds, når vi finder en ordentlig ordning. Det håber jeg, vi snart gør sammen, siger Hans Christian Schmidt.