Når det handler om forsvar og efterretningstjenester står de store, gamle statsministerpartier som Venstre og Socialdemokratiet typisk skulder ved skulder.
Men i sagen om de mulige ulovligheder begået i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) går Venstre nu til hårdt angreb på forsvarsminister Trine Bramsen (S).
Derfor kalder de hende i et lukket samråd i Folketingets Forsvarsudvalg. De er bekymrede over Trine Bramsens håndtering af sagen, som ifølge Venstre er direkte årsag til, at dybt hemmelige og altafgørende aftaler med internationale samarbejdspartnere er kommet i offentlighedens kendskab.
- Vi frygter, at det her har skadet Danmarks samarbejdsrelationer ikke mindst med USA i forhold til efterretningstjenestens muligheder for eksempelvis at kunne imødegå et terrorangreb herhjemme, siger Lars Christian Lilleholt (V), forsvarsordfører for Venstre.
I de seneste uger er det kommet frem i Weekendavisen og Berlingske, at Danmark siden 1998 har haft en aftale med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om udveksling af oplysninger.
En hemmelig aftale, som stats- og forsvarsministre har holdt hemmelig i mere end 20 år. Indtil den blev lækket, efter Trine Bramsen havde varslet en tilbundsgående undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjenestes mulige ulovligheder og sendte fem medarbejdere fra FE og Forsvarsministeriet hjem.
I den seneste tid har særligt Venstre-nestor, forhenværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), været ude med riven over for sin efterfølger i Forsvarsministeriet.
På Facebook skriver han, at Trine Bramsens håndtering skader Danmarks sikkerhed, og at statsminister Mette Frederiksen (S) må overveje Bramsens fremtid på posten.
- Nu er skaden sket. Vor troværdighed undermineret og generationers arbejde med Danmarks sikkerhed er sat over styr. Man kan ikke fortænke allierede i nu at være i tvivl om vor loyalitet. For mig er det en så graverende handling at regeringschefen må overveje ministerens fortsatte varetagelse embedet, lød det fra Hjort på Facebook.
Men det er ikke længere alene den tidligere forsvarsminister, men et samlet Venstre, der står bag den voldsomme kritik af Trine Bramsen.
V: Bramsen kan have gjort stor skade på Danmarks sikkerhed
Venstres forsvarsordfører mener, at Trine Bramsen alt for hurtigt og alt for offentligt har reageret på Tilsynet med Efterretningstjenesternes (TET) kradse kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste.
- Man har et indtryk af, at ministeren er mere optaget af at gå efter enkeltpersoner i Forsvaret i forhold til at få løst den udfordring, der er med Forsvarets Efterretningstjeneste, siger Lars Christian Lilleholt.
Er det ikke meget svært for dig som forsvarsordfører at kritisere Trine Bramsens håndtering, når du ikke kender substansen af lovovertrædelserne i FE?
- Det er jo helt åbenlyst, at med den måde, Trine Bramsen har håndteret den her sag på, har hun forsaget, at en gammel aftale med amerikanerne og efterretningstjenesterne kommer frem i fuld offentlighed med den alvorlige skade, det har medført vores samarbejdsrelationer med vores nærmeste allierede.
Bidrager I ikke netop til potentielt at ødelægge forholdet til vores samarbejdspartnere ved fortsat at sætte fokus på den her sag i fuld offentlighed?
- Det er også derfor, at vi vælger at gøre det i et lukket samråd. Og dermed har offentligheden jo ikke adgang til det. Men vi synes også, at Folketingets partier har en forpligtelse til at få viden om, hvorfor ministeren har valgt at gøre, som ministeren har gjort, siger Lars Christian Lilleholt.
Mette Frederiksen risikerer også en tur i samråd
Trine Bramsen skal hurtigst muligt møde op i det lukkede samråd i Folketingets Forsvarsudvalg, men hvis hun ikke svarer klart, tydeligt og tilfredsstillende på udvalgets spørgsmål, får statsminister Mette Frederiksen med sikkerhed også en indkaldelse til samråd, siger Lars Christian Lilleholt.
- Hvis ministeren ikke giver tilfredsstillende svar i Folketingets Forsvarsudvalg, så vil vores næste skridt være at kalde statsministeren i samråd for at få hendes forklaring på, hvornår hun har haft viden om udfordringerne med efterretningstjenesten, siger Lars Christian Lilleholt.
Men hvorfor inddrage statsministeren?
- Statsministeren er forsvarsministerens chef, og meget tyder på, at også Statsministeriet har været orienteret om den kritik, der har været, uden at finde en løsning.
Hvorfor står I ikke skulder ved skulder med regeringen i den her sag i stedet for at opsøge en konflikt?
- Vi søger ingen konflikt. Vi er bare optaget af at få det her frem i lyset, og vi er optaget af, at ministerens håndtering om den har ødelagt vores samarbejdsrelationer med vores nærmeste allierede. Vi er i Venstre dybt, dybt bekymrede over den her sag, siger han.
På et pressemøde i eftermiddag blev statsminister Mette Frederiksen spurgt ind til netop kritikken af forsvarsminister Trine Bramsens håndtering af sagen og de mulige konsekvenser for Danmarks internationale efterretningssamarbejde.
- Mig bekendt er der opbakning blandt Folketingets partier til, at der bliver reageret på den pressemeddelelse, som er blevet udsendt fra tilsynet. Og det er en opgave, som regeringen har taget på sig, lød svaret fra statsministeren.
DR har forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Trine Bramsen om sagen, men hun har ikke ønsket at give et interview.
Forsvarsministeriet henviser i stedet til et svar fra Trine Bramsen til Folketingets Forsvarsudvalg, hvor det fremgår, at forsvarsministeren ikke kan sidde kritikken af FE overhørig, og at sagens klassificerede indhold og sensitive karakter tilsiger en særdeles høj grad af fortrolighed.