Der var intet, der talte imod at indføre det såkaldte optjeningsprincip i forhold til børnechecken i 2010. Både Skatteministeriet og Justitsministeriet godkendte nemlig loven.
Sådan lyder det fra Venstres Claus Hjort Frederiksen, der udtaler sig på partiets vegne i sagen om børnechecken.
Information og Berlingske, der har fået aktindsigt i sagen, skriver ellers i dag, at VK-regeringen fik flere advarsler, da den i 2010 forberedte lovforslaget om optjeningsprincippet.
Men det mener Claus Hjort Frederiksen ikke burde have stoppet VK-regeringen.
- Når regeringen fremsætter et lovsforslag, så er det jo til dels godkendt af Skatteministeriet, der arbejder med sagen, men alle lovforslag passerer jo Justitsministeriet, som ser lovteksten igennem, siger han og slår fast:
- Og når der ikke er nogle bemærkninger fra justitsministeriets side, så er der ingen grund for en regering at reagere.
Vi ønskede at gennemføre optjeningsprincippet
Ifølge Berlingske skrev Pensionsstyrelsen, der havde til opgave at rådgive på området, allerede i 2010 til Skatteministeriet, at optjeningsprincippet kunne betragtes som diskrimination, der er forbudt ifølge fællesskabsretten. Og det var blot en af flere advarsler.
Siden skiftede henvendelserne til Pensionsstyrelsen karakter fra at handle om, hvorvidt forslaget var i strid med EU-retten, til at få styrelsen til at finde begrundelser for, at forslaget holdt sig inden for reglerne.
Samtidig var styrelsen og Skatteministeriet under stort tidspres for at finde en løsning, fordi VK-regeringen var i færd med at forhandle finanslov med Dansk Folkeparti, der havde optjeningsprincippet som centralt krav, skriver Berlingske.
- Vi ønskede jo at gennemføre et optjeningsprincip, og derfor kan man jo sige, at det var formålet med den lov. Så kan der være en diskussion imellem ministerier og styrelser, men jeg sidder jo ikke i den arbejdsgruppe, siger Claus Hjort Frederiksen.
Han henholder igen til, at både Skatteministeriet og Justitsministeriet har accepteret og godkendt den.
Vi deltog ikke i den mailudveksling
I et udkast til lovforslaget fra Skatteministeriet fremgår det ifølge Information af bemærkningerne om forholdet til EU-retten, at juristerne vurderede, at der var en risiko for at tabe en sag ved EU-Domstolen.
De to års optjening kunne af EU-Domstolen blive anset for for vidtgående, lød det.
Men 11. november 2010, seks dage før fremsættelsen af lovforslaget, blev juristernes tvivl fjernet af en embedsmand med den forklaring, at det ser uhensigtsmæssigt ud, skriver avisen.
- Det er jo ikke, fordi vi har deltaget i den mailudvesling. Det er et lovforberedende arbejde mellem ministerierne, siger Claus Hjort Frederiksen.
Han henviser til, at den nuværende regering den 20. juli 2012 skriver til en skatteyder, at de er enige i den fortolkning, som VK-regeringen havde af reglerne i 2010.
- Så der er ikke noget i den sag, der skulle gøre, at der skulle være rejst nogle advarselslamper på det tidspunkt, siger Claus Hjort Frederiksen.
Skatteminister: Venstre må selv svare
Skatteminister Morten Østergaard (R) mener, at det må være Venstres egen sag at svare for sig i sagen om det lovforberedende arbejde til optjeningsprincippet i 2010.
- Lars Løkke Rasmussen må svare for de overvejelser og beslutninger, man havde og traf dengang, mens jeg vil koncentrere mig om at bringe orden i sagerne og sikre borgerne de rettigheder, de har krav på. Det håber jeg til gengæld, at Venstre vil medvirke til, siger Morten Østergaard.