Den 20. juni gav et bredt flertal i Folketinget hinanden hånden på det der er blevet kaldt en historisk velfærdsaftale.
Mere end 30 dage gammel
Efter adskillige intense forhandlingsdøgn indgik regeringspartierne sammen med Socialdemokraterne, De radikale og Dansk Folkeparti tirsdag den 20. juni et forlig om fremtidens velfærdssamfund.
- Vi har indgået en langsigtet og visionær aftale, som i høj grad bringer det danske samfund i offensiven, når det gælder sig om at ruste sig til fremtidens udfordringer, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen, da han på et pressemøde fremlagde det brede forlig om velfærden.
Fælle ansvarPartilederne fra alle fem partier havde de store smil fremme, da det der er blevet kaldt en historisk aftale blev præsenteret.
- Alle partier kan være stolte af, at det er lykkedes at tage fælles ansvar for store samfundsmæssige spørgsmål. Man kan håbe, at det kunne ske lidt oftere. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er til gavn for Danmark, sagde Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.
Rækker langt fremEn anden stor dame i dansk politik - den radikale gruppeformand, Marianne Jelved var også svært tilfreds:
- Det her rækker meget langt frem. Det er ikke penge, men mennesker, det drejer sig om. Vi er specielt glade for, at vi har lavet en aftale om reformen af efterlønnen og pensionsalderen, som rækker meget langt frem, sagde den radikale gruppeformand, Marianne Jelved.
JusteringerPia Kjærsgaard kaldte aftalen "et godt kompromis":
- Det er blevet til det, vi hele tiden har sagt, at det skulle ende med, nemlig justeringer, sagde Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard.
SF: Tænk jer omSF og Enhedslisten der som de eneste partier ikke er med i forliget og de er som forventeligt ikke tilfredse med udfaldet:
SF's formand, Villy Søvndal, opfordrer Socialdemokraterne og De Radikale til at revurdere velfærdsreformen, når den til efteråret kommer til afstemning i Folketinget.
- Pisk og nedskæringer sikrer ikke bedre velfærd i fremtiden. Det forringer kun velfærden. Derfor burde Helle Thorning-Schmidt aldrig have sagt ja til forliget, sagde SF's formand, Villy Søvndal.
Enhedslisten: FantasiløstEnhedslistens velfærdsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, kalder velfærdsforliget for "fantasiløst".
- Forligspartierne afslører en så udtalt mangel på fantasi og visioner, at de burde udsættes for et udvidet grundkursus i velfærd, som det ser ud for de mennesker, der i dag nedslides og udstødes fra arbejdsmarkedet, lød det fra Enhedslistens velfærdsordfører.