Vanopslagh taler om kokain-salg fra apoteker og legalisering af narkotika

LA-formand Alex Vanopslagh vil fremme en ansvarlig brug af eksempelvis kokain.

I en podcast med Casper Christensen taler Alex Vanopslagh om fordelen ved at sælge kokain fra apoteker. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Et forbud mod narkotika virker ikke. Derfor er det tid til at tænke nyt.

Og en mulighed er at legalisere stoffer og sælge kokain fra apoteker.

Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh kommer med de opsigtsvækkende meldinger i podcasten 'Casper 3080 Tikøb.' Her taler Vanopslagh og komikeren Casper Christensen blandt andet om forbud, stoffer og kokain.

Liberal Alliance går ind for at legalisere cannabis og afkriminalisere narkotika. Men Vanopslagh går videre i podcasten.

- Jeg mener, at i første omgang må man afkriminalisere, men jeg tror, at man på sigt burde legalisere og regulere det, siger Alex Vanopslagh og begrunder:

- På den måde kunne vi også få en fordomsfri samtale om, hvad der er den ansvarlige brug af stoffer. Jeg ved ikke, om man kan have en ansvarlig brug af kokain og amfetamin, men du kan i hvert fald have en brug, hvor du laver noget 'harm reduction', siger Alex Vanopslagh i podcasten.

Kokain-salg fra apoteker

Casper Christensen og Vanopslagh vender i samtalen også priser og renhed på kokain. Og LA-formanden siger, at det som udgangspunkt er op til folk selv, om de tager stoffer.

- Jeg har jo ikke et behov for at stoppe det, medmindre det er et stort problem. Det er det jo, hvis du har et misbrug, eller hvis stoffet er meget urent. Men hvis du er en voksen mand, du har styr på dit liv og tre gange om året til en eller anden fest gerne vil tage noget kokain. Det mener jeg burde være lovligt, siger Vanopslagh.

Han kommer også med et forslag til, hvordan salget kan foregå.

- Du går ned på et apotek, eller hvad ved jeg, og siger, det her er 100 procent rent. Du får en lille seddel med: Hey, hvis du oplever de her symptomer, så ring til det her nummer. Og lad være med at tage mere end det her i løbet af en aften. Altså så man på den måde fremmer en ansvarlig brug af det, siger Alex Vanopslagh.

Han har dog et forbehold.

- Ulempen er selvfølgelig, hvis man forestiller sig en sådan model, at det betyder, at der er langt flere, der begynder at tage kokain, og at der er mange af dem, som så ender med et uansvarligt misbrug. Så er det selvfølgelig en udfordring. Men jeg tror bare, at man kan komme langt med oplysning, siger han.

Casper Christensen var med på scenen, da Alex Vanopslagh tidligere på året holdt sit politiske show 'Alex & Ansvaret'. Nu optræder Vanopslagh så i Casper Christensens podcast. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Bekymrer ekspert

Udtalelserne fra Alex Vanopslagh skaber bekymring hos Torben Vangsted. Han er misbrugskonsulent i Odense Kommune og har i årevis arbejdet med stoffer, misbrug og forebyggelse blandt de unge i Odense.

- Det kan måske gavne nogle få voksne mennesker, der har en eller form for kontrol eller ansvarlighed i forhold til det. Men man kan udvikle afhængighed af kokain ekstremt hurtigt.

- Kokain giver et kæmpe dopaminboost oppe i hjernen, som giver en øget selvtillid, mere energi og mere overskud. Det er for nogle mennesker enormt attraktivt at være i den tilstand. Problemet er bare, at når man bruger kokain, så aftager rusen hurtigt, og man ryger ned under udgangspunktet. Og så kan man måske ret hurtigt få lyst til en tur mere og en tur mere.

Hvad vil konsekvensen være af et legaliseret marked for kokain?

- En legalisering vil være et signal til de unge om, at det her er knap så farligt, som vi tidligere har gået og sagt. Det vil nogle unge, som står på kanten til at prøve det, bruge som et signal til at tage det.

Vanopslagh taler om en ansvarligt brug. Er det realistisk at have et ansvarligt forbrug, hvor man tager kokain tre gange om året?

- Som udgangspunkt vil jeg sige, det er tvivlsomt. Jeg er med på, at der er nogen, der kan gøre det, men jeg tænker, det er et meget lille mindretal. Rigtig mange starter med bare lige at skulle prøve det en sjælden gang. Men i og med, det giver den her oplevelse med mere overskud og energi, så er det for mange fristende at blive ved med det.

Har Vanopslagh ikke en pointe i, at forbuddet ikke har virket?

- Det har han helt sikkert ret i lang hen ad vejen. Og det er også en udfordring for mig, at vi gør noget, der ikke virker. Jeg tvivler bare på, at svaret er at legalisere det. Men jeg må blankt indrømme, at jeg ikke har svaret på, hvad det kan være i stedet.

- For det er klart, så længe det er overladt til kriminelle mennesker og et illegalt marked, så har vi overhovedet ingen kontrol over det. Jeg er bare ikke sikker på, at legalisering er svaret på det, siger Torben Vangsted.

Vanopslagh: Teoretiske tanker

DR fangede kort Alex Vanopslagh i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag for at høre om hans tanker om legalisering og kokain-salg fra apoteker.

Og for ham handler det først og fremmest om ny socialpolitik.

- Jeg synes, det står klart og tydeligt, at det ikke virker at behandle folk, der er afhængige af et stof, som kriminelle. Man skal finde ud af, hvordan man kan se på dem som syge mennesker, der har en afhængighed, de skal af med. Derfor er det også vores politik at afkriminalisere.

Men du taler om at legalisere?

- Ja, det er rigtigt, at det er det, jeg taler om. Men Liberal Alliances politik er en afkriminalisering. At vi får taget et paradigmeskifte, hvor vi ikke længere behandler folk, der er afhængige af stoffer som kriminelle mennesker, der nærmest skal udstødes af samfundet.

Du taler også om at sælge kokain fra apoteker. Vil det være en god idé?

- Nej, det er det ikke lige nu. Man skal starte med generelt at nytænke socialpolitikken, hvor man ikke straffer folk, der har et misbrug. Så er det rigtigt, at jeg i en podcast forholder mig teoretisk til, om man kunne forestille sig, at der ville være mere 'harm reduction' og mindre skade, hvis man nytænker det der.

Men vil en legalisering af kokain, hvor man sælger det fra apoteker, ikke øge tilgængeligheden og dermed risikoen for flere misbrugere?

- Det jo ikke sådan, at kokain er utilgængeligt i dag. Når man ser på Holland, der har lovliggjort hash, og ser på de unge menneskers forbrug af hash, er det faktisk lavere i Holland end i andre lande. Så den der sammenhæng mellem regulering og forbrug får man ikke øje på i så mange lande, siger Alex Vanopslagh.