Valgløfte: Løkke vil genindføre håndværkerfradrag med tilbagevirkende kraft

Venstres formand lover at genindføre håndværkerfradraget fra 2016, så det også gælder for arbejde udført i år.

Lars Løkke Rasmussen lover at genoplive håndværkerfradraget, hvis Venstre vinder folketingsvalget. (Foto: © Annelene Petersen, Scanpix)

Muligheden for at trække håndværkerarbejde fra i skat udløb nytårsaften, men Venstre lover nu, at man vil genindføre ordningen med tilbagevirkende kraft, så det også gælder for arbejde udført i år.

Det lover formand Lars Løkke Rasmussen (V), hvis Venstre vinder det kommende folketingsvalg, og danskerne skal derfor ikke tøve med eksempelvis at bestille renovering af huset, lyder det.

- Jeg og Venstre er helt klare i mælet her. Vi skal sikre vækst og beskæftigelse. Vi skal sikre, at der i fremtiden kan komme flere private arbejdspladser, siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

- Derfor vil danskerne kunne få fradrag for de samme ydelser udført i år, som de kunne, indtil regeringen skrottede boligjobordningen ved årsskiftet - de skal blot huske at gemme kvitteringerne, siger han.

SF tager godt imod Løkkes valgløfte

Venstre har længe været imod afskaffelsen af håndværkerfradraget - eller boligjobordningen - som den tidligere VK-regering selv indførte i juni 2011.

Boligjobordningen skulle dog kun gælde til og med 2012, men den nuværende regering videreførte ordningen i både 2013 og 2014, men altså ikke i år.

Dansk Folkeparti og Konservative ønsker også en genoplivning af håndværkerfradraget, mens Liberal Alliance er noget mere lunken ved at genindføre ordningen.

Kort før nytår foreslog SF også en videreførsel af ordningen, og skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) ser positivt på Lars Løkke Rasmussens udmelding, hvis det bliver i en "grøn udgave og med en rimelig finansiering."

- Fradraget bør hovedsagligt gå til grønne renoveringer, altså nye vinduer eller bedre isolering. Det vil give en ekstra bonus, da det både sparer husejerne penge og medvirker til at mindske vores CO2-udslip, siger Lisbeth Bech Poulsen.

- Finansieringen skal ikke ske ved at skære i velfærden, som Venstre lægger op til med deres nulvækst. Det går SF ikke med til, siger hun.

Thorning er ikke ideologisk imod ordningen

Afskaffelsen af håndværkerfradraget skete i forbindelse med lanceringen af regeringens vækstplan i foråret. Dengang gav statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) følgende forklaring.

- Det er ikke fordi, at vi ideologisk er imod det, men det er, fordi vi bruger rigtig mange af skatteborgernes penge på ting, som under alle omstændigheder ville være blevet gjort ude i hjemmene. Så det er altså ikke med i vores vækstplan.

Boligjobordningen gav mulighed for fradrag af udgifter til arbejdsløn i forbindelse med service eller vedligeholdelse. Man kunne maksimalt trække 15.000 kroner per person fra, hvilket svarer til en besparelse på cirka 5.000 kroner i skat.

Tal fra Skatteministeriet viste i august, at langt færre end ventet har gjort brug af håndværkerfradraget.

Danskernes brug af ordningen har genereret 1,6 mia. kroner mindre, end det blev skønnet for 2013. Det svarer til 65 procent mindre end ventet.