Valgforsker: DF-annonce i svensk avis handler om dansk valgkamp

Professor kalder DF-annonce, der bakker op om Sverigedemokraterne, for 'højst usædvanlig'.

Annonce i svensk avis kan lige så vel være for at mele Dansk Folkepartis egen kage, fortæller valgforsker. Arkivfoto fra DF's sommergruppemøde. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det handler ikke nødvendigvis om søndagens svenske valg, når Dansk Folkeparti i morgen har en annonce i den svenske avis Expressen, der opfordrer svenske vælgere til at stemme på det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne.

Det er ligeså meget en del af en debat forud for det kommende folketingsvalg i Danmark, som løber af stablen til næste år.

Det vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Når de trykker en annonce i en svensk avis, får det enorm opmærksomhed i danske medier. Og sådan kan de efterfølgende tage deres politik ind i en dansk kontekst, siger han.

Det er Berlingske, der her til aften kan berette om, at annoncen i morgen bliver trykt i Expressen. Desuden har Dansk Folkeparti forsøgt at få annoncen trykt i flere andre landsdækkende svenske dagblade, hvoraf både Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter har afvist at bringe den.

Dansk Folkeparti siger til Berlingske, at de har afvist at bringe annoncen med henvisning til, at de afviser alle annoncer fra alle udenlandske partier under valgkampen. Til gengæld oplyser DF's presseafdeling til DR Nyheder, at otte lokalaviser har sagt ja til bringe annoncen.

Billede fra Kristian Thulesen Dahls Twitter-profil. (Foto: © Billede fra Kristian Thulesen Dahls Twitter-profil)

Næstformand: En skæbnestund

Ifølge Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, er der tale om en 'skæbnestund' for de nordiske lande.

Derfor har man taget det utraditionelle skridt at blande sig i et andet lands valgkamp, selvom man tidligere har kritiseret andre for at gøre det samme.

- Det betyder noget, hvordan vi har det i Norden, og det, der foregår i Sverige, er en katastrofe, siger han med henvisning til spørgsmålet om indvandring.

Er det her anderledes, end da Kristian Thulesen Dahl kritiserede Lars Løkke Rasmussen for at blande sig i den franske valgkamp (med tweet til fordel for Emmanuel Macron, red.)?

- Man kan mene, hvad man vil, om det her, og om man bør gøre det. Så vidt muligt bør man ikke gøre det, blande sig i andre landes valgkampe. Her har vi så en situation, hvor vi synes, at det var væsentligt, og det blev så stoppet af den svenske presse, siger Søren Espersen, der mener, at der er tale om et betydeligt svigt og politiseren fra de svenske aviser, der afviste at bringe annoncen.

Ifølge Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er det dog også meget usædvanligt, at partier fra andre lande så direkte blander sig i en valgkamp.

- Det er i hvert fald aldrig sket i Danmark, at partier fra andre lande har trykt aviser under valgkampen, siger han.

Kan en sådan støtteerklæring være med til at flytte stemmer til Sverigedemokraterne?

- Det er meget svært at sige. Det kan ligeså hurtigt få en boomerangeffekt, hvor de svenske vælgere stiller sig selv spørgsmålet om, hvorfor et udenlandsk parti skal blande sig i deres valgkamp - og så kan det måske koste nogle få stemmer, siger Kasper Møller Hansen.