Thorning afviser øremærket barsel: Arbejdsmarkedets parter skal gøre mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser at lovgive om øremærket barsel til mænd.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser at lovgive om øremærket barsel til mænd. (© Scanpix)

Det skabte en del tumult, da regeringen i efteråret 2013 droppede at indføre 12 ugers øremærket barsel til fædre, selvom det var skrevet ind i regeringsgrundlaget efter valgsejren i 2011.

Og sporene skræmmer tilsyneladende, for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser, at det igen kan komme på tale, hvis rød blok genvinder regeringsmagten.

Dengang som nu handler det om, at der er en risiko for, at kvinder kommer til blive frataget noget barsel, lyder det.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5572780e6187a50d2876e5d1

- Når det handler om øremærket barsel til mænd, så ønskede vi ikke at gøre det alligevel, fordi mænd og kvinder ikke tjener det samme, og vi ønskede ikke at tage barsel fra kvinderne, siger Helle Thorning-Schmidt (S).

Ingen penge til udvidelse af barselsperioden

Men hvis det var så brændende et ønske at skabe mere ligestilling i familierne, hvorfor har I så ikke kunnet finde en model, der virker?

- Det er fordi, at hvis man ikke udvider barslen, så skal man ind og tage barslen fra kvinderne.  Jeg tror på, at arbejdsmarkedets parter skal gøre meget mere. Det er ikke alt, vi kan løse med lovgivning. Noget af det skal også foregå ude blandt arbejdsmarkedets parter, siger Helle Thorning-Schmidt med henvisning til, at blandt andet 3F har fået sikret mere barsel i deres overenskomster.

Men I kunne jo netop udvide barslen med lovgivning?

- Det kunne vi godt, men så skal vi også have pengene til det. Alting koster jo noget, og jeg kan ikke lige se for mig, at vi får råd til det i de kommende år.

De Radikale vil stadig gerne have øremærket barsel til mænd. Vil du også det, hvis du nu skal skrive et nyt regeringsgrundlag?

- Jeg er ikke så vild med det. Jeg er ikke vild med, at vi skal træde ind over dørtærsklen til familierne og decideret tage barslen fra kvinderne. Og jeg tror dybest set, at der er rigtig mange af mødrene, der vil blive irriterede, hvis det skal foregå, siger Helle Thorning-Schmidt.

Alle opfatter fælles barselsorlov som mors

Erfaringer fra de andre nordiske lande viser, at flere mænd tager barselsorlov, når de har deres egne rettigheder.

Professor Anette Borchorst fra Aalborg Universitet har forklaret det sådan, at stort set alle, både mødre, fædre, kolleger og ikke mindst arbejdsgivere i dag har den opfattelse, at den orlov, der er til deling, er mors orlov.

I dag er det sådan, at et dansk forældrepar har ret til 52 ugers orlov med dagpenge, hvoraf to uger er øremærket til faren og 18 uger som udgangspunkt til moren.

De er resterende 32 uger er op til forældrene selv at fordele.

Ifølge professoren skal der altså en øremærkning af barsel til mænd til, så fædre har deres egen selvstændige orlov, som kun de kan tage.