Socialdemokraterne: Ikke råd til mere ulandsbistand

Danmark skal ikke give mere til de fattige lande i de kommende år, mener Socialdemokraterne nu.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt fremlagde for kort tid siden Socialdemokratiets valggrundlag. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Socialdemokraterne mener ikke, at der er råd til at hæve udviklingsbistanden i den kommende valgperiode, fremgår det af partiets valggrundlag.

Regeringen har ellers haft som mål at bringe udviklingsbistanden op på en procent af bruttonationalindkomsten (BNI) fra de nuværende cirka 0,8 procent "over en årrække", fremgår det af regeringsgrundlaget fra 2011.

Men den årrække ser altså nu ud til at blive noget længere, end der var lagt op til, før Socialdemokraterne fik regeringsmagten i 2011.

2011's ambitioner

Så sent som i 2013 bekræftede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ellers, at det fortsat var regeringens ambition at hæve støtten til verdens fattigste lande.

- Vi vil gerne højere op. Vi vil gerne op på én procent, og det er stadig vores mål, sagde Helle Thorning-Schmidt til Ritzau under et besøg i Tanzania.

Men nu mener statsministeren noget andet.

- Vi kan ikke komme op på et højere niveau, end vi har i dag, siger hun på et pressemøde i Aarhus, hvor Socialdemokraterne præsenterer deres valggrundlag.

- Vi kunne ikke i en krisetid komme derop, og det kommer vi heller ikke til i en kommende valgperiode, siger Helle Thorning-Schmidt.

Asyludgifter skal dækkes

Partiet mener desuden, at Danmarks asyludgifter så vidt muligt skal dækkes af udviklingsbistanden.

Finansminister Bjarne Corydon (S) forklarer, at beslutningen om ikke at hæve bistanden skyldes et ønske om at prioritere.

- Vi er et af de lande, der gør mest for at hjælpe de fattige lande. Og vi lægger også op til, at der skal prioriteres, siger han på pressemødet.

- Vi vil gerne prioritere sygehuse, ældrepleje og de små børn.

V vil sænke

Regeringspartneren De Radikale derimod er ikke enig i den sag. De vil gerne hæve udviklingsbistanden, fortæller formand Morten Østergaard til DR Nyheder.

I årene omkring årtusindskiftet lå den danske udviklingsbistand tæt på en procent af BNI, men VK-regeringen droslede den ned, og den nuværende regering har trods sin intention i regeringsgrundlaget ikke hævet bistanden.

Venstre ønsker at sænke ulandsbistanden til 0,7 procent af BNI. Så lidt har Danmark ifølge Kristeligt Dagblad ikke givet i ulandshjælp siden 1978.

/ritzau/