Der skal rykkes flere uddannelsesinstitutioner ud til yderområder for at undgå, at de unge ikke flytter væk fra de mindre byer og bliver væk efter endt uddannelse.
Det mener SF's formand, Pia Olsen Dyhr.
- Hvis Danmark ikke skal splittes op, er det vigtigt, at yderområderne ikke drænes for veluddannede. Hvis de unge ikke behøver at flytte til storbyen for at tage deres uddannelse, er der større chance for, at de vælger at blive i yderområderne efter deres uddannelse, siger hun i en pressemeddelelse.
Forslaget kommer, efter DR's Undersøgende Databaseredaktion i dag kunne fortælle, at andelen af unge i alderen 25-29, som kun har en grundskoleuddannelse, er steget i mange landkommuner, mens de veluddannede unge samler sig i storbyerne.
Værst i Brønderslev
I Brønderslev Kommune har man oplevet det største tilbageslag af uuddannede unge i alderen 25-29, hvor tallet er steget til 25 procent.
Det skyldes blandt andet, at de unge ikke kommer tilbage, når de har søgt væk fra byen for at studere, samtidig med at kommunen får mange lavtuddannede tilflyttere, der søger mod de billige huse, oplyser Charlotte Have, der er centerleder i UU Brønderslev.
Derfor ønsker SF, at der bliver udarbejdet en konkret plan for, hvordan man skal flytte uddannelsesinstitutionerne.
- Det er vigtigt at sikre en rimelig balance mellem land og by. Derfor er det afgørende for Danmarks sammenhængskraft, at vi stopper fraflytningen og igen gør det attraktivt at blive boende i yderområderne, siger Pia Olsen Dyhr.
Venstre er positive
I Venstre bliver forslaget modtaget med åbne arme. Ordfører for landdistrikter Thomas Danielsen påpeger, at man allerede har været ude med et konkret tiltag om at oprette en politiskole i Jylland.
- Vi ønsker en decentral uddannelsesstruktur og en decentralisering af statslige arbejdspladser. Vi kan ikke sikre, at man kan tage alle uddannelser alle steder, men vi skal sikre os, at man kan uddanne sig i alle dele af landet, siger han.
- Så hvis SF mener det, kan vi lave en alliance.