Der er allerede nok viden om baggrunden for Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.
Det mener den nydannede Venstre-regering, som derfor til nedlægge Irak-kommissionen. Det skriver regeringen i sit regeringsgrundlag:
- Regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst.
- Regeringen vil derfor nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen. Regeringen ønsker i stedet at bruge midlerne til en styrkelse af indsatsen for danske veteraner. Regeringen vil derfor lave et servicetjek af veteranindsatsen.
Problemramt kommission
Irak-kommissionen har det seneste års tid primært været i mediernes søgelys, fordi der har været samarbejdsvanskeligheder mellem den nu tidligere kommissionsformand, Michael B. Elmer, og de to øvrige kommissionsmedlemmer, professor Jørgen Albæk Jensen og advokat Jeppe Skadhauge.
Derudover har kommissionen haft et særdeles langt aftræk. Den blev allerede nedsat i 2012, men i efteråret 2014 beskrev DR Nyheder, hvordan kommissionen stort set ikke var gået i gang med sit arbejde, da en sikkerhedsgodkendelse fra PET angiveligt endnu ikke var på plads.
Samtidig er udgifterne til kommissionen løbende vokset, selvom den reelt ikke er kommet i gang med at afhøre relevante vidner og arbejde sig igennem sit kommissorium.
I løbet af foråret kom der dog skred i kommissionens arbejde, da den med sin nye formand, Michael Kistrup, i spidsen fik indkaldt de første vidner.
'En farce'
Venstre har siden Irak-kommissionen blev nedsat af den afgårende regering kritiseret den for at have et for smalt kommissorium.
Tilbage i februar kaldte partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) Irak-kommissionen for en farce, og ved samme lejlighed opfordrede Troels Lund Poulsen (V) regeringen til at lukke kommissionen.
Venstre har inden folketingsvalget dog ikke ønsket at svare på, om man ville lukke kommissionen, hvis blå blok vandt valget.
Nu slår den netop tiltrådte Venstre-regering dog fast, at kommissionen skal lukkes.