Partilederne fra Bornholm: Bredsider, asylpolitik og harmonikaspil

Der var fokus på alt fra harmonikamusik til udlændingepolitik fra Allinges hovedscene, hvor tusinder var samlet, når partilederne gik på scenen på Folkemødets første dage.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt talte fredag eftermiddag på Folkemødet på Bornholm. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) brugte sin taletid på hovedscenen på Folkemødet i Allinge på at gentage det budskab, som hun havde under gårsdagens partilederdebat.

Budskabet var til Venstre og handlede om udlændingepolitikken:

- Lad os samarbejde, sagde statsministeren foran en propfyldt teltplads.

Samtidig brugte hun sin taletid til opsummere, hvad der er sket rent politisk i Danmark, siden regeringen kom til magten:

- Var der et problem, stod mig og Corydon (Finansminister Bjarne Corydon, red.) klar med en reform. Det har ikke altid været det letteste, men vi er socialdemokrater, og vi tager ansvar.

Mentalt kram til danske muslimer

Og udover også at tale om dagpenge, ledighed og beskæftigelse, sendte hun også et klart og tydeligt signal til danske muslimer.

     - Der er en debat, som optager mange danskere. Den optager også mig. Det er spørgsmålet om flygtninge og asylansøgere. Og den har fyldt meget i valgkampen. Det, synes jeg, er helt naturligt, sagde Helle Thorning-Schmidt og fortsatte:

-  Men jeg vil også gerne sige til de mange tusinde danske muslimer, som hver dag går på arbejde, som tager en uddannelse, som bidrager, I er en del af Danmark. Og vi har brug for jer.

Fokus på det grønne fra SF

SF’s formand Pia Olsen Dyhr var den første partileder på hovedscenen fredag i Allinge, her var der blandt andet fokus på det grønne område og en advarsel til hendes politiske kollegaer om at ikke bruge valgkampen til at sparke nedad.

- Hoveddisciplinen i denne valgkamp er desværre at sparke nedad. På asylansøgere, som flygter fra borgerkrige, ekstremisme og sønderbombede huse i Syrien. At sparke nedad på folk i bunden af samfundet, som beskrives som dovne og uden lyst til at arbejde. Selvom alle ved, at det handler om, at der mangler arbejdspladser, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

DF varmede op med harmonika og Søren Espersen

Sidste politiske leder på Folkemødets hovedscene fredag var Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Modsat Socialdemokarterne – der inden statsministerens tale havde det danske band Ulige Numres forsanger til at varme op – havde Dansk Folkeparti brugt ’alle deres penge på valgkampen’, fortalte partiets organisationskonsulent Steen Thomsen, og derfor måtte partiets udenrigsordfører Søren Espersen på scenen og synge med en lokal harmonikaspiller.

Da det blev partiformandens tur til at indtage scenen, brugte han sin taletid på at især have fokus på de mindre befolkede dele af Danmark.

- Hvorfor skal der kun være fokus på Bornholm under Folkemødet. Hvorfor ikke 365 dage om året, lød det fra partiformanden.

Samtidig roste han De Radikales leder for sige det, som han ikke mener, at partiets regeringspartner, Socialdemokraterne, gør.

- Asylpolitikken er blevet lempet, sagde han og bebudede, at hvis Dansk Folkeparti og blå blok kom til magten efter et kommende Folketingsvalg, så skulle den strammes.

R: Fokus på udlændingepolitik

Og torsdag – på Folkemødets første dag – var Morten Østergaard (R) på Allinges hovedscene.

De Radikales leder havde – på dagen hvor regeringspartneren Socialdemokraterne havde travlt med at gøre kur til Venstre om en fælles stram udlændinge politik – et noget andet syn på flygtninge- og udlændingedebatten.

- Der er ikke nogen, der står på en strand i Libyen og sætter deres liv på spil i faldefærdige joller henover Middelhavet efter nøje at have studeret lovsamlingerne over, hvilke vilkår, der byder sig til, hvis de skulle komme til et land i det nordlige Europa, sagde han og serverede en bredside til de partier, der lige kappes om, hvem der kan stramme udlændige og asylpolitikken mest.

Lørdag eftermiddag taler Liberal Alliances formand Anders Samuelsen og søndag – på Folkemødets sidste dag, taler Venstres Lars Løkke Rasmussen og De Konservatives formand Søren Pape på hovedscenen.