Det spidser til i valgkampen.
Rød blok nærmer sig med små skridt de blå, og i dagens Epinion-måling for DR Nyheder er forskellen mellem de to blokke helt nede på 0,4 procentpoint. Blå blok står til 50,2 procent, mens de røde står til 49,8 procent.
Det giver samlet 87 mandater til rød blok, mens blå blok står til 88 mandater. Der er en maksimal statistisk usikkerhed på 2,4 procentpoint i målingen.
Tager man højde for de fire nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne - som hver har to mandater - er det ikke urealistisk, at Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af rød blok kan sætte sig på 90 mandater og dermed et flertal i Folketinget.
Tyder på tre røde mandater
I Grønland ventes de to mandater endnu en gang at ende i rød blok, mens forventningen på Færøerne er, at landets to mandater atter fordeler sig med et mandat i hver blok.
Det vil med lidt hurtig hovedregning sige, at rød blok umiddelbart kan se frem til tre nordatlantiske mandater, hvilket altså vil bringe det samlede mandattal i dagens måling op på 90.
Der foretages dog langt fra lige så hyppige meningsmålinger i Grønland og på Færøerne, som der gør i Danmark, og derfor skal den nordatlantiske mandatfordeling tages med et gran salt. Ifølge to chefredaktører fra henholdsvis Grønland og Færøerne er fordelingen 3-1 i rød bloks favør dog den mest sandsynlige, sagde de til Jyllands-Posten i torsdags.
For en måneds tid siden viste en færøsk meningsmåling desuden, at de to færøske mandater ville fordele sig ligeligt mellem rød og blå blok.
Skulle ovenstående scenarie blive til virkelighed efter valget 18. juni, vil det ikke være første gang, at de færøske vælgere spiller en opsigtsvækkende rolle for udfaldet af det danske folketingsvalg.
Tilbage i 1998 tabte det nuværende folketingsmedlem Edmund Joensen fra Sambandspartiet, der støtter blå blok, med 176 stemmer sit mandat til den færøske socialdemokrat Jóannes Eidesgaard.
Som resultat heraf kunne Socialdemokraterne med Poul Nyrup Rasmussen i spidsen genvinde regeringsmagten med et mandat på bekostning af Venstres daværende leder, Uffe Ellemann Jensen (V).
Å og K stort set lige store
Dagens Epinion-måling bekræfter derudover de seneste dages tendenser om, at Alternativet er inde i en opadgående kurve, og at rød blok går en smule frem.
Alternativet står i dagens måling til 3,7 procent, hvilket er en fremgang på 0,5 procentpoint i forhold til gårsdagens måling.
Det betyder, at der lige nu er dødt løb mellem Alternativet og De Konservative om, hvilket parti, der bliver Folketingets mindste.
Konservative står således til 3,8 procent og dermed 0,1 procentpoint mere end Alternativet, men med den statistiske usikkerhed på 0,9 procentpoint, der er for begge partier, står de reelt helt lige.
I den anden ende af spektret, står Socialdemokraterne fortsat til at blive landets største med 46 mandater, mens Venstre står til 36 og Dansk Folkeparti til 33.
Epinion-målingen viser følgende fordeling af stemmer til Folketingets partier (i parentes resultaterne fra gårsdagens måling):
- •
Socialdemokraterne 26,4 (26,4)
- •
Radikale 4,9 (5,1)
- •
Konservative 3,8 (3,9)
- •
SF 5,6 (5,8)
- •
Liberal Alliance 6,7 (6,4)
- •
Kristendemokraterne 0,3 (0,3)
- •
Dansk Folkeparti 19,1 (19,4)
- •
Venstre 20,5 (20,8)
- •
Enhedslisten 9,1 (8,8)
- •
Alternativet 3,7 (3,2)
Du kan læse meget mere om meningsmålinger på DR Nyheders meningsmålingssite.