Minister: Kommunerne skal rive herreløse huse ned

Værdiløse huse, som ingen vil tage ansvaret for, er et stigende problem. Minister mener, at kommunerne skal købe husene på tvangsauktion, så de kan blive revet ned.

Værdiløse huse uden ejer er et stigende problem. Minister vil have kommunerne til at opkøbe dem og få revet dem ned. (© DR)

Faldefærdige huse som ingen vil kendes ved er et stigende problem i yderområderne. Minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), vil gerne have kommunerne til at opkøbe husene, så de kan blive fjernet.

- Vi skal sikre os, at husene kommer på tvangsauktion, så kommunerne kan overtage dem for stort set en krone, og derefter få revet dem ned.

Men i Hjørring kommune bruger man allerede hvert år millioner af kroner på at rive de faldefærdige huse ned - og det er borgmesteren godt træt af.

- Det er selvsagt et stort og stigende problem. Siden 2008 har vi revet over 200 huse ned, og inden sommerferien skal vi rive 12 mere ned, siger borgmester i Hjørring kommune, Arne Boelt.

Og man kan ikke bare lade husene stå, forklarer borgmesteren.

- Vi er en stor turistkommune, og vi vil gerne have det til at se flot og dejligt ud, når de kommer. Men dem der bor her, skal også kunne holde deres huses højde i forhold til ejendomsvurderinger.

Noget, som de ifølge ham, har rigeligt svært ved i forvejen.

Opsøg de herreløse huse

Et problemerne er, at mange kommuner ikke ved, hvor de herreløse hus er. Og Carsten Hansen siger, at han er åben for at se på forslag, som kan hjælpe med at få revet de herreløse huse ned.

Men på Lolland er man allerede godt i gang med at gøre noget ved problemet.

- Vi har besluttet os for, at vi vil arbejde intenst med fremtoningen af vores kommune af hensyn til vores turister og af hensyn til andre folk, der kommer for eventuelt at bosætte sig, forklarer viceborgmester i Lolland Kommune, Henrik Høegh.

Ifølge ham bruger kommunen hvert år omkring fire millioner kroner på at rive over 100 huse ned. Og det kan være alt fra hjemmehjælpen til naboer, der giver kommunen besked om, at der er ved at opstå det, som de kalder for en øjebæ. Herefter tager kommunen aktion.

- Når vi konstaterer, at der er et forladt hus, går vi ind og kontakter ejeren. Så inden man opgiver en tvangsauktion, har vi fat i dem og får en fornemmelse af, om vi kan købe huset for rimelig penge nu, eller om vi skal vente på en tvangsauktion, siger viceborgmesteren.

Ifølge Henrik Høegh vil kommunen blive ved med at være opsøgende i arbejdet på at få de herreløse huse fjernet.

- Vi vil nemlig gerne have landdistrikter som er attraktive og imødekommende for vores gæster og turister.