Massivt sikkerhedsopbud overskyggede Wilders-møde

Politiet var massivt til stede under debatten med den kontroversielle islam-kritiker Geert Wilders.

Allerede flere timer før arrangementet med den omdiskuterede islam-kritiker Geert Wilders var politiet massivt til stede både på, omkring og inde på Kongkjærskolen i Allinge, der husede mødet.

Politiet havde på det tidspunkt været til stede på skolen i fire dage.

Et begrænset antal pressefolk blev efter flere timers sikkerhedstjek og screeninger lukket ind i det aflange ganglokale, hvor debatten skulle finde sted. Gardinerne i vinduerne, der vendte mod skolegården, var blevet rullet ned.

Først et kvarter inden debatten skulle begynde, blev tilhørerne lukket ind. Over halvdelen af de fremmødte måtte gå igen. Der var ikke pladser nok.

Lars Hedegaard ankom til sidst

Forinden var en af dem blevet spurgt af den ventende presse, hvorfor han var mødt op, og hvorvidt han var enig med med Islam-kritikeren.

- Jeg har i hvert fald ikke endnu hørt ham sige noget, jeg ikke er enig i, lød det fra gæsten.

En efter en blev dem, det lykkedes at få en plads, lukket ind efter grundige tasketjek med politihunde, scanning og kropsvisitering.

Som den sidste ankom også islam-kritiker og historiker Lars Hedegaard, der for få år siden var udsat for et attentatforsøg i sit hjem.

Pistoler og skudsikre veste

I ganglokalet var der stole til omkring 80 gæster. Imellem dem gik PET-vagter i civil og betjente med pistoler og skudsikre veste.

Klokken 13.03 trådte den mand, der var skyld i hele menageriet, frem.

Geert Wilders åbnede med en hilsen til danskerne:

- Jeg elsker Danmark, sagde han på dansk, hvorefter han slog over i engelsk og sagde, at han bare ikke var sikker på, at Danmark elskede ham.

Rose: Wilders syn er krænkende

Den hollandske islamkritiker mødtes i debat med Jyllands-Postens udlandsredaktør, Flemming Rose. Det var Rose, der i sin tid var med til at trykke de danske Muhammed-tegninger, som Wilders senere har turneret rundt med.

Og selv om de to hurtigt blev enige om, at de gik ind for ytringsfrihed, var det også så langt, de kunne komme.

- Jeg bakker op om hans ret til at trykke og sige, hvad han vil. Men der er også en række ting, jeg er uenig i. Wilders syn på muslimers religionsfrihed er krænkende, lød det fra Flemming Rose.

Wilders, der i Holland har gjort sig til fortaler for, at muslimer ikke skal have de samme rettigheder som andre hollændere, kunne ikke se Roses pointe i, at man dermed indskrænkede ytrings- og religionsfrihed på en udemokratisk måde.

Forsvare ytringsfriheden

Trykkefrihedsselskabet, der var arrangør af debatten, har i de seneste uger mødt stor kritik af deres beslutning om at invitere Geert Wilders til Folkemødet.

Især set i lyset af Wilders seneste optræden uger tilbage i Texas i USA, hvor han ved en konkurrence fremviste en række tegninger af profeten Muhammed. Et arrangement, der udløste en skudepisode, hvor to amerikanske betjente blev ramt.

- Texas var nødvendig for at forsvare ytringsfrihed, lød det fra formanden fra Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel.

Ville ikke provokere

Wilders selv understregede, at Muhammed-tegninger i Texas ikke var for at provokere:

- For det virkeligt provokerende er, at man ikke kan få lov til at tegne Muhammed, sagde Wilders.

Han mener, at tegningerne skal vises alle steder i verden.

Derfor planlægger han også at vise dem i Holland på nationalt tv i næste uge, fortalte han under arrangementet, hvor han igen benyttede chancen for at gentage sine stærkt islamkritiske budskaber.

Bornholm som krigszone

Geert Wilders selv havde også fuldt skriverierne om sikkerheden op til hans besøg.

Derfor indledte han sin over 20 minutter lange tale med at rose Trykkefrihedsselskabet for ikke at trække deres invitation tilbage, hvilket udløste store klapsalver.

– Se på denne dejlige ø, det er som en krigszone. Hvis jeg mente noget om Jesus, så var det ikke sådan her. Islam er forbundet med terror, sagde Geert Wilders, hvorefter han henvendte sig direkte til Lars Hedegaard, der sad i rummet sammen med de omkring 40 andre tilskuer og 40 pressefolk.

– Se Lars Hedegaard, min kære ven. Han oplevede terror på allertætteste hold. Lad os få et bifald for ham.

Mest enig med Rose

Efter præcis en times debat takkede Wilders af, inden han blev ført ud via en baggang. Herfra kunne han ekskorteres ud til en større sikkerhedskortege, der igen kørte Wilders væk.

Marianne Thomasen Kjæmpe var en af de 40 personer, der var kommet for at høre den kontroversielle islam-kritikker. Hun tog beslutning om at dukke op til arrangementet for flere dage siden.

- Jeg ville godt høre, hvad Geert Wilders sagde. Det har jeg så nu. Og jeg deler stadig hans bekymring overfor islam, men jeg hælder til Flemming Rose. For man kan ikke bare udemokratisere love og forbyde koranen, selvom man kan betragte den som farlig, siger Marianne Thomasen Kjæmpe.

Hun deler Wilders bekymring for, om hvorvidt der sker en ’islamisering af Europa’.

Som i en film

Det store sikkerhedsopbud havde ikke fået til Marianne Thomasen Kjæmpe til at overveje, hvorvidt hun overhovedet skulle dukke op til dagens debat.

- Men det er jo helt uvirkeligt. Det var som om, at man var med en film. Men jeg synes, at det har føltes trygt, at det danske politi har stået for sikkerheden. Selvom det er helt vildt, at det er nødt til at være sådan, siger hun.

Politiets talsmand, Henrik Suhr, ønskede ikke at komme nærmere ind på dagens sikkerhedsopbrud, men nøjes med at pointere, at arrangementet var ’forløbet tilfredsstillende'.

Ifølge Wilders er han blevet ”gemt” i et hemmeligt hus på Bornholm, indtil debatten skulle afvikles.

Et skøn lyder, at omkring 50 betjente var med til at bevogte Kongeskærskolen.