Flere eksperter og et nuværende færøsk medlem af Folketinget mener, at man bør overveje, om Grønland og Færøerne fremover fortsat skal være repræsenteret i Danmarks lovgivende forsamling.
Ikke desto mindre mener Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), at ville være utænkeligt at sløjfe de fire nordatlantiske mandater, selv om repræsentanterne nordfra reelt kun blander sig i udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål.
- Jeg synes, at det ville være forkert, hvis rigsfællesskabet gik helt i opløsning, og det ville for mig at se være konsekvensen af at skrive de fire mandater ud af grundloven, siger Lykketoft,
Udtalelsen kommer efter, at Sjurdur Skalar fra det færøske parti Javnadarflokkurin i Morgenavisen Jyllands-Posten giver udtryk for, at grundloven er forældet.
- De er værdifulde
I kraft af det udvidede selvstyre på både Færøerne og Grønland mener han ikke, at der længere er behov for nordatlantisk repræsentation på Christiansborg.
Men Lykketoft ser altså ingen grund til at overveje en omskrivning af grundloven.
- Det er værdifuldt at have dem. Det er selvfølgelig først og fremmest i de udvalg, som vedrører Færøerne og Grønland, at de er repræsenteret, men de indgår også i de årlige møder med Lagtingets og det grønlandske landstings ledelse.
- Desuden er grundloven vanskelig at lave om, og det vil være en lang proces, så i den fremtid, vi kan se foran os, har vi to færøske og to grønlandske medlemmer, siger socialdemokraten.
Kan give sidegevinst
Han og resten af rød blok kan ende med at få en uventet sidegevinst af det nordatlantiske samarbejde, hvis prognoserne holder stik og tre af de fire nordatlantiske mandater tilfalder venstrefløjspartier.
Hvis det sker, og valget ender med at blive lige så tæt, som det ser ud til lige nu, så kan det blive en grønlænder eller en færing, der afgør, hvilken regering vi skal have.
Det ser Mogens Lykketoft dog ikke noget demokratisk problem i.
- Grundloven har udstyret med samme rettigheder og muligheder som alle andre folketingsmedlemmer, og dem synes jeg, at de skal benytte sig af, siger han.
/ritzau/